Piratpartiet i kommunpolitiken?

Piratpartiet har deklarerat att de kommer ställa upp i kommunvalen 2010, men de spar samtidigt ett extra ess i skjortärmen och en gardering. Enligt partiledare Richard Falkvinge ska bara partiets ”skarpaste” representanter få bli kommunpolitiker i partiets namn.

I kommunpolitiken tänker de, som Falkvinge yttrar i Aktuellts sändning kl 21.00 den 13/8, inte engagera sig i en enda fråga som inte berör deras snäva partiprogram, utan istället ”sälja ut” sina röster i utbyte mot stöd i kärnfrågor. Jag har varit kommunpolitiskt aktiv i 3 år och kan säga att så fungerar det inte.

För att deras scenario om utförsäljning av röster överhuvudtaget skall kunna komma på tal, så måste de ju ha en vågmästarroll. Får de en sådan, så gör S och M (eller fler) rimligen upp om att ingen av dem kommer förhandla med Piratpartiet om att ”köpa” deras röster i en fråga mot eftergifter i en annan. Inte för att vara elaka eller frysa ut, utan för att det är mest praktiskt så för alla parter (utom för PP kanske).

Det skulle vara roligt om Piratpartiet ställde upp i kommunvalet i min kommun. Förhoppningsvis kommer de inte in, men ärligt talat är jag lite nyfiken på hur de skulle klara 4 år om de så gjorde. Bara det att sitta av 6 timmar (som vissa kommunfullmäktigemöten ibland kan ta) utan att ha intresse för en enda fråga, borde bli väldigt plågsamt för dem.

Relaterade länkar:
Helsingborgs Dagblad
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Pressmeddelande från Piratpartet

Annonser

4 responses to “Piratpartiet i kommunpolitiken?

 1. Klart att de som sitter kommunalt kommer att ha åsikter i andra frågor. Men de åsikter som är förutbestämda kommer inte att förhandlas bort. Det är det som är styrkan med ett smalt program. Dessutom så tror jag inte så starkt på utfrysningen för det som vi kräver är inte lika provokativt som SD, och SD är inte ett parti som står för demokrati i min värld.

 2. Varför tror du det? Det vore ju ett stilbrott mot Engströms uppträdande i EU-parlamentet, där han gjort klart att han kommer skolka vad gäller beredningsarbetet i nästan samtliga ärenden.

  Det finns ingen styrka med en smal politik, bara svagheter. Lyckas ni bredda er och skapa något unikt, vilket ingenting tyder på, så har ni en liten chans att överleva i några år. Misslyckas ni, vilket allting tyder på, så kommer ingen ta er på allvar i längden, hur mycket ni än just nu lever på hypen och på att vara medias kelgris efter att ha räddat alla 18 EP-mandaten i politiskt korrekt favör.

  Jag är medveten om att en kritisk syn på massinvandringspolitiken är ”provokativt” i ett land med lågt i tak i debatten, som i Sverige. Jag är också medveten om att man inte anses ”demokratisk” om man ifrågasätter riksdagssjuklöverns heliga kor.

  Sverige behöver inga fega, trötta enfrågepartier som slickar etablissemanget uppåt. Kort sagt: Sverige behöver inte Piratpartiet.

  Ps. Om du vill kan jag ge dig en lektion i demokrati. För det är inte SD’s kandidater som arbetar för att förbjuda oliktänkande och det är inte SD’s kandidater som säger sig vilja återinföra dödsstraffet så att meningsmotståndare kan avrättas. M.m.
  Se:
  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2009/05/27/varning_for_pirater

 3. Vad Engström och Piratpartiet har gjort är att fokusera på de frågor som rör vårt politiska mandat. Och vi gick till val på ett antal frågor och de frågor driver nu Engström. Alla parlamentariker i EP fokuserar på ett kluster av frågor, det Engström gör är att vara ärlig med det hela.

  Vad sedan de enskilda kommunalledarna går till val på det vet nog bara de som planerar att ställa upp. Och jag tror att man kan ha ett integritets- och informationspolitiskt förhållningssätt i de flesta frågor, ungefär som att man kan ha ett miljöpolitiskt förhållningssätt. Man kan alltid ställa krav på integritet och teknikneutral information och en skolgång som lär elever att kritiskt granska information.

  Jag tycker också att invandringspolitiska frågor skall få diskuteras, och det var ett framsteg att både SD, PP och FI fick delta i några av de tv-sända debatterna inför EP-valet, och jag hoppas att det kommer att fortsätta under riksdagsvalet.
  Alla partier oavsett åsikt skall behandlas lika.

  ”Sverige behöver inga fega, trötta enfrågepartier som slickar etablissemanget uppåt. Kort sagt: Sverige behöver inte Piratpartiet.”

  Nu förstår jag inte hur du menar, finns väl knappast någonting i vår politik som gör att vi slickar etablisamanget uppåt?

  sedan, din lista på olika åsikter som att återinföra dödsstraff? och förbjuda oliktänkande? undrar jag vart du har dina källor? finns ingenting i vår politik som säger att vi är för dödsstraff. Vi bedriver ju en hård kamp mot den ökade censur och otolerans mot oliktänkande som nu blåser genom Europa och Sverige! Vi tror på en öppen demokrati med högt i tak, och det innebär också högt i tak inom våra egna led.
  Så vi har många oliktänkande inom partiet och alla samlas under en gemensam paroll!

 4. Jag är beredd att ta Engström bakom ryggen vad gäller ev. kritik mot att han skulle ha svikit sina väljare genom skolket i Europaparlamentet. Det har han inte. Han sa att han skulle skolka på det här sättet före valet, men blev inröstad ändå. Jag tror inte ett parti kan överleva på det sättet särskilt länge. Ny Demokrati och Junilistan har provat att vara smala innan. Piratpartiet försöker vara smala nu.

  Jo debatten med PP, SD och FI var intressant. Glädjande att du vill behandla alla lika.

  Uppåtslicket gäller absolut främst PP’s inställning i integrations/invandringsfrågan, där man får intrycket att ni är väldigt rädda för att inte få dela säng och täcke med riksdagspartierna. Faktum är att ni gått så hårt in för att vara emot SD’s kärnfrågor, att ni i första hand kan sägas vara ett parti som jobbar emot de frågor SD driver, och i andra hand för de frågor ni själva driver. Läs t.ex:

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2009/05/28/om_piratpartister_och_fakta

  Ang. det sista du skriver så fick du min referens, som i sin tur innehåller länkar du kan följa ända ner till källorna. PP har inte tagit avstånd från extrema engagemang/uttalanden från enskilda företrädare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s