Polismyndighet hotar demokratin

Polismyndigheten i Västerbotten förbjuder poliser i distriktet att arbeta politiskt. I första hand gäller det 3 poliser som har uppdrag för moderaterna och socialdemokraterna, som uppmanas att lämna sina politiska uppdrag.

Polismyndighetens agerande utgör ett allvarligt hot mot demokratin, som förutsätter att vanliga människor ur alla samhällskategorier engagerar sig politiskt. Börjar en myndighet förbjuda folk att engagera sig politiskt, vad säger då att inte fler kommer följa efter?

Snart kan vi ha en situation där varken poliser, skolpersonal, brandmän, sjukvårdspersonal m.m. tillåts engagera sig politiskt, med precis samma motivation som används nu, d.v.s. att ”allmänhetens förtroende för yrkesgrenen kan rubbas”. Självklart kan det öppna för samma resonemang inom privat näringsverksamhet, så att till slut bara arbetslösa och pensionärer tillåts bli politiker.

En annan minst lika allvarlig aspekt är att detta är ett intrång i människors privatliv. De flesta politikeruppdrag är huvudsakliga fritidsuppdrag. Vad har arbetsgivaren att göra med vad de anställda gör på fritiden? Absolut ingenting.

Kommunallagen (4 kap. 11$) ger dessutom arbetsgivare skyldighet att ge ledigt för att anställda skall kunna fullgöra sina förtroendevalda uppdrag. Polismyndigheten i Västerbotten går alltså med sitt agerande emot kommunallagen.

Polisförbundet har tagit strid för polisers rätt att verka politiskt, medan Arbetsgivarverket tar parti för polismyndigheten. Fallet drivs nu vidare till Arbetsdomstolen (AD), där man aldrig tidigare avgjort ett liknande ärende.

Relaterade länkar:
Dagens Nyheter
Aftonbladet
Helsingborgs Dagblad
Polistidningen
Nyheter 24
Svenska Dagbladet

Annonser

4 responses to “Polismyndighet hotar demokratin

 1. Samtidigt så är det fullt möjligt och tillåtet för en kvinnlig polis att bära en muslimsk slöja i Sverige!!!

 2. En lite annan fråga, men ändå en intressant jämförelse. Frågan om slöjan hade de förstås aldrig vågat väcka.

 3. DN:s artikel är lite missvisande, man kan lätt få intrycket av att politikerna inte får engagera sig politiskt överhuvudtaget. Vi har gjort förtydligan och intervjuat reportern på http://www.second-opinion.se/so/view/621.

 4. Second Opinion,

  Tack för länken, den var faktiskt av stort intresse och förtydligar läget.

  Media är ibland missvisande och det är inte på något sätt omöjligt att gå i fällor, när de t.ex. presenterar halvsanningar eller är otydliga (det senare får väl sägas vara fallet här).

  Jag kan erkänna att jag högst troligt skrivit mitt blogginlägg lite annorlunda om jag haft Second-opinion-artikeln framför mig.

  Dock kvarstår kritiken till stor del i den form jag gav den. Att hindra arbetstagare från att ta politiska uppdrag är ett allvarligt och självsvåldigt ingrepp som en arbetsgivare normalt inte skall få göra. Är det så att specifika fall leder till intressekrockar av något slag och problem kan motiveras, så bör det i första hand lösas på frivillig väg mellan inblandade parter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s