Sexbrottsling i Ängelholm uthängd

En man som avtjänat straff för sexualbrott, möjligen mot minderåriga, har hängts ut genom en flygbladsutdelning i hans bostadsområde. Nyheten har fått stor spridning i blogg- och mediavärlden, t.ex.
här (Flashback)
här (Aftonbladet)
här (Fria Nyheter)
här (DN)
och här (SvD).

Nyheten stod även på SVT text (sidan 109) under söndagsförmiddagen den 2 augusti 2009.

Metoden att hänga ut dömda sexualbrottslingar är omtvistad, men accepterad i flera länder, bl.a. Storbritannien och USA. I USA införde t.ex. dåvarande president Clinton den s.k. Megan’s lag , som möjliggör att sexualförbrytares identiteter offentliggörs. Även i Storbritannien bidrar myndigheter till att hänga ut sexualförbrytare.

Artikeln i Helsingborgs Dagblad innehåller många intressanta synpunkter i läsarkommentarerna. För- och nackdelar med den här sortens uthängningar diskuteras.

För- och nackdelar med metoden finns givetvis. Många barnfamiljer i området är säkert mycket tacksamma över informationen de fått via flygbladet – och som givits ytterligare spridning indirekt via artikeln i HD. Samtidigt är pöbelmentaliteten som det innebär när folk tar egna initiativ för uthängningar, egentligen inte särskilt välkommen. Nästa gång är det kanske någon annan typ av brottsling som avtjänat straff som hängs ut, eller ännu värre någon helt oskyldig.

Jag tycker systemen som används i USA och Storbritannien borde utvärderas även i Sverige. Det finns ett informationsbehov t.ex. bland småbarnsföräldrar att få veta om dömda pedofiler bor i deras närområde. Genom att myndigheterna vidtar åtgärder på förhand, kan man förhindra att informationsbehovet tar sig uttryck som t.ex. enskildas initiativ till flygbladsspridningar.

Den som har en pedofil sexuell läggning och begått brott en gång, kan givetvis göra det igen. Icke sällan begås brotten i närheten av bostaden. Det finns därför goda skäl för barnfamiljer som bor i närheten av dömda pedofiler, att vara extra vaksamma. Jag har själv små barn och är glad att jag bor i en annan del av Ängelholm.

Ps. Varför Helsingborgs Dagblad låter vänsterextremisten Kenny Hjälte yttra sig i sammanhanget, kan man undra. Jag är förstås medveten om att ”främlingsfientliga organisationer”, som Hjälte tror ligger bakom flygbladsspridningen, i Hjältes mening inkluderar Sverigedemokraternas lokalavdelning i Ängelholm, som jag är ordförande i.

Hjälte anser själv att hetskampanjer och sabotage är ok och att man får ta lagen i egna händer som man vill. Jag förstår därför inte vad han skulle ha emot den metod som använts här, som till skillnad från Hjältes egna tilltag inte ens är uppenbart olaglig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s