Lite märklig vinkel på SD-framgångar

Sverigedemokraterna är inte 8000 röster från riksdagen, utan är redan där. Så långt om man skall döma av opinionsmätningarna vilket en undersökning presenterad i diverse tidningar föreslår, men som kloka röster brukar avråda ifrån.

Länkar:
SvD
DN
Dagen
Sydsvenskan

Ska man nu ändå dra slutsatser om hur långt under eller över 4%- och/eller 12%-spärrarna SD ligger, så är undersökningens resonemang likväl märkligt.

Jag säger inte att det är fel att även titta på möjligheterna för SD att nå riksdagen via 12%-spärren i enskild valkrets, men varför plötsligt den typen av uppmärksamhet nu? SD är starkare i de skånska valkretsarna, men det är ju gamla nyheter. I valet 2006 nådde SD 2,93% i riksdagsvalet i riket som helhet. I den starkaste valkretsen nådde SD 7,13%, men det var ju i Skånes västra valkrets och inte den södra, där SD nådde ”endast” 5,33%.

SD fattades alltså 1,07% för att nå 4%-spärren för riket, och 4,87% för att nå 12%-spärren i den starkaste valkretsen (6,67% i den valkrets undersökningen sätter fokus på). Varför skulle 4,87% i en viss enskild valkrets vara lättare att nå än 1,07% på riksnivå? Undersökningen ger ingen förklaring.

Jag tror personligen att SD kommer ta sig in i riksdagen via 4%-spärren, men det skulle inte förvåna mig om vi dessutom passerar 12% i en eller flera valkretsar.

Som avslutning yttras i undersökningen:

Nationellt pendlar SD mellan 3,5 och 4,0 procent i Synovates mätningar, att jämföra med valresultatet på 2,9 procent.

Det är ju fel. Äpplen kan inte jämföras med päron. De 3,5-4,0% som SD i nuläget ligger på i opinionsmätningar kan inte jämföras med ett verkligt valresultat. Däremot kan de jämföras med vad SD låg på i opinionsmätningar före valet 2006, och då ska siffran istället jämföras med ett genomsnitt på 1,8-2,0%. Stödet för SD har alltså fördubblats sedan dess, enligt opinionsmätningarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s