Största överraskningen i EP-valet?

val2009Idag är det Sveriges nationaldag, som i år tyvärr kommer lite i skuggan av morgondagens val till Europaparlamentet. Det märks även på min egen blogg, där jag ser mig nödd och tvungen att prioritera det viktiga EP-valet. Väljarna söker alternativ till riksdagspartierna, något jag fokuserat mycket på i tidigare blogginlägg. Valresultatet kommer med stor sannolikhet att svaja till ordentligt gentemot de opinionsmätningar som gjorts före valet, och frågan är vem som kommer stå för den största överraskningen?

Det kvinnofrågelikgiltiga Feministiskt initativ får en miljon av ABBA-Benny, vilket stärker min uppfattning att den gode Benny Anderssons förtjänster ligger inom musiken och inte inom politiken. Det är bortkastade pengar som inte kommer hjälpa Feministiskt initiativ. Det hade varit bättre om Benny istället skänkt pengarna till t.ex. något trädplanteringsprojekt i Afrika.

Junilistan har tydligen tagit ett skutt framåt i Novus opinions senaste mätning, möjligen som en effekt av att de varit med i den senaste veckans stora partiledardebatt (där Sverigedemokraterna och Piratpartiet inte fick vara med). Det ter sig likväl osannolikt att Junilistan skulle ges ytterligare 5 år av väljarna i EU-parlamentet, eftersom de redan avslöjats som ett EU-vänligt parti, medan deras väljare 2004 liksom deras potentiella väljare nu, söker EU-kritiska partier.

Piratpartiet skulle kunna bli en överraskning ifall de trots alla sina fina opinionsresultat ändå skulle missa mandat. Hade riksdagspartierna skött fildelnings- och integritetsfrågorna klokare än de gjort, så hade Piratpartiet legat kvar på de ca 0,4% som de fick i opinionsmätningarna före rättegången mot den mångfalt nazistanklagade mångmiljonären Carl Lundström och hans kumpaner i The Pirate Bay.

Ett av riksdagspartierna är också värt en kommentar. Folkpartiet ligger rätt bra till i opinionsmätningarna, trots att deras väljare bara fick halv valuta för sina röster i EP-valet 2004. Av partiets 2 mandat, gick det ena förlorat när deras EU-parlamentariker Maria Carlshamre 2006 hoppade över till Feministiskt initiativ. Carlshamre vägrade lämna sin plats i EU-parlamentet, men har haft mycket dålig närvaro. Fallet är graverande för båda partierna, men har uppmärksammats förvånansvärt lite i media. En röst på Folkpartiet 2004 innebar alltså en halv röst på Feministiskt initiativ. Hur tänker Folkpartiet garantera väljarna att det går att lita på deras kandidater och att något liknande inte händer igen?

En utmanare är ännu inte nämnd och det är mitt eget parti, Sverigedemokraterna. Vi har potential att överraska i det här valet, trots att EP-valet är svårt för varje EU-kritiskt parti. Jag önskar att jag har fel, men röstskolket bland SD-sympatisörer och EU-kritiker i stort, kommer troligen bli omfattande i detta val liksom i EP-valet 2004. De 1,1% SD fick i EP-valet 2004 var på många sätt bedrövligt, men ändå välsignat. SD passerade då 1%-spärren vilket ger valmyndigheten skyldighet att tillhandahålla våra valsedlar i vallokalerna. De 28303 väljare som röstade på SD i EP-valet 2004 gjorde alltså en mycket viktigt insats och skall ha stort tack.

Jag är övertygad om att SD kommer krossa resultatet från förra EP-valet, men för att nå 4%-spärren och mandat i Europaparlamentet, måste våra sympatisörer verkligen sluta upp vid valurnorna. Det krävs egentligen inga mirakel. I riksdagsvalet 2006 fick SD drygt 162000 röster. P.g.a. det lägre valdeltagandet i EP-valet skulle samma antal röster nu ge SD ca 6% av rösterna.

Jag avslutar med några argument för att rösta på SD i Europaparlamentsvalet den 7 juni 2009.

* Din röst väger tungt. Eftersom bara ungefär hälften så många beräknas rösta i EP-valet som i riksdagsvalet, så väger en röst dubbelt så tungt i EP-valet som i riksdagsvalet, enligt den enkla matematikens regler.

* Det krävs ca 25 röster på andra partier, för att kontra en enda SD-röst. Det är inte så konstigt som det låter, men antalet röster som krävs för att kontra en SD-röst varierar lite beroende på slutresultatet. Får SD 5% av rösterna, så går det 20 röster på andra partier, per röst på SD. Får SD 3% av rösterna, så går det 33 röster på andra partier, per röst på SD. Detta visar konkret hur stor betydelse en röst på SD har i Europaparlamentsvalet!

* De som i första hand röstskolkar är de som inte tycker om EU, men sofflocket innebär likgiltighet och samtycke med den rådande ordningen. Sofflocket är EU-federalisternas bäste vän, eftersom det oförtjänt förbättrar deras valresultat. Det bästa sättet att visa sitt missnöje med EU är att rösta på ett EU-kritiskt parti, och det enda EU-kritiska partiet är Sverigedemokraterna.

* En röst är ett gott samvete. Det är möjligt att EU-kritikernas maktpositioner inte kommer stärkas tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt, för att hindra att EU-överstatlighetens skada på svensk demokrati når långt innan utvecklingen kan vändas. Ni som röstar EU-kritiskt i EP-valet 2009 (och förstås även i senare val som t.ex. riksdagsvalet 2010) kan oavsett vilket vara stolta i framtiden. Ni använde rösten och ni gjorde en insats. Mer kunde ingen begära av er. Ni kan om 30 år se kommande generationer i ögonen och vara ärliga med att ni gjorde vad ni kunde för att förändra utvecklingen.

Fler relaterade länkar:
Helsingborgs Dagblad om EU-valet
Svenska Dagladet om senaste opinionsmätningen
Svalt intresse i Sverige, ännu svalare i Östeuropa
Marita Ulvskog – en fifflande, falsk EU-”motståndare”
Johnny Skalin (SD) förklarar varför DU bör rösta på SD i EP-valet
Sverigedemokraternas EUval-sajt

Ps. Antidemokratins fula tryne visar sig inte enbart mot Sverigedemokraterna. Igår angreps Junilistans internetsajt av hackare. Sådana tilltag är inte bara ett angrepp mot det parti som angrips, utan mot demokratin i stort. Jag fördömer angreppet med kraft och hoppas de skyldiga kan gripas och straffas.

Annonser

4 responses to “Största överraskningen i EP-valet?

  1. 2004 fick FP två mandat – Cecilia Malmström (som senare ersattes av Olle Schmidt) och Carlshamre.
    Så det så
    Lisa

  2. Lisa,
    Du har rätt och jag hade för bråttom. Folkpartiet fick alltså 2 mandat i EP-valet 2004, varav det ena gick förlorat då Maria Carlshamre gick över till Feministiskt initiativ. Jag rättar i texten.

  3. Om du hade lyssnat på TPB-rättegången, så hade du nog insett att Carl Lundström är lika lite inblandad i Pirate Bay som Sveriges kung. Lundström kommer med 101% säkerhet att frias i samtliga högre instanser. Däremot är det mer tveksamt vad som händer med de som driver Pirate Bay, men jag tippar på att alla tre frias.

  4. Jag lägger ingen egen värdering i just den frågan. Rättsväsendet har redan gjort en bedömning av Carl Lundströms inblandning, vilket gav fällande dom för honom och 3 herrar till. Vi får se vad som händer vid överklagande till högre instans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s