SD och andra utmanarpartier

skrapSverigedemokraterna betraktas som en av flera utmanare i EU-parlamentsvalet den 7 juni. Jag utlovade i föregående bloggpostning en granskning av övriga utmanare och kommentarer på dessa, vilket jag presenterar nedan. Till skillnad från media, så räknar jag även Junilistan som en utmanare, med tanke på väljarnas slakt av partiet i samtliga aktuella opinionsmätningar.

Feministiskt initiativ
Partiet har inte droppen av en chans att nå EU-parlamentet och det vore rentav oväntat att de skulle nå ens ”valsedels”-spärren” på 1%. FI’s politiskt korrekta genus- och likhetsfeminism har redan anammats av riksdagspartierna, vilket partiet försöker övertrumfa genom att vara rabiata. FI kämpar varken för rättvisa eller för kvinnors bästa och de mörkar ständigt de verkligt brännande frågorna. Icke ett ord hörs t.ex. om invandrarkvinnors utsatta situation och om islamismens hot mot kvinnors frihet. Penisavund är en svag ideologiskt grund.

Junilistan
Partiets smarta drag i förra EP-valet var att de upptäckte en lucka av ideologiskt obundet EU-motstånd bland väljarna, som inte fylldes av något annat parti. De lyckades fylla den luckan under helt eller delvis falska förespeglingar. De flesta av dem som valde Junilistan 2004, trodde att partiet var motståndare till EU. Så visade sig inte vara fallet. EU är tvärtom Junilistans enda levebröd.

Få vet vad partiet har uträttat under sina 5 år i EU. Det är delvis medias fel, för rapporteringen om EU är ofta både dålig och okritisk, och koncentrerar sig alltför mycket endast till valperioderna vart femte år. Men det är givetvis också Junilistans eget fel. De väljare som tar sig tiden att leta upp vad partiet verkligen gjort, finner att det är lövtunt. Därför kommer Junilistan inte att förnya ett enda av sina mandat den 7 juni, utan partiet kommer göra en ”Ny demokrati”. Lätt fånget, lätt förgånget, som flickan sa när hon svek väljarna.

Piratpartiet
Här har vi en utmanare som realistisk tyvärr kan lyckas ta sig in i EU-parlamentet. Varför tyvärr? Kan jag inte unna en annan politisk motståndare lite framgång? Nej inte i det här fallet. Piratpartiet saknar politik på alla områden utom det som allra närmast berör integriteten på internet. Det är troligen inget som bekommer ett stort antal unga arga manliga väljare, som vanligtvis inte är intresserade av politik. Deras berättigade vrede har väckts av en stofil svensk riksdag, som fattat ogenomtänkta och okunniga beslut i känsliga frågor kring fildelning och integritet på internet.

Jag lastar inte väljarna om Piratpartiet skulle komma in, men tycker att även de unga väljare som röstar på Piratpartiet är värda något oändligt mycket bättre. Det positiva det unga väljarengagemanget för Piratpartiet kan föra med sig, är att en gnista av politiskt intresse tänds hos många unga. Det i sin tur kan förhoppningsvis bli till något positivt om några år när de mognar till sig lite mer och vidgar sina politiska visioner.

Medias hållning till utmanarpartierna är under all kritik, särskilt vad gäller Piratpartiet. Detta partis monumentala svaghet i att sakna visioner inom samtliga politiska områden utom ett enda, i kombination med att partiet med stor sannolikhet kommer ta sig in i EU-parlamentet, motiverar en rykande, snudd på svavelosande, medial nagelfarning. Av sådant ser vi dock nästan ingenting. Istället ser vi en lite-kul-ändå-om-de-skulla-komma-in-attityd. Bedrövligt.

Den som jämför med hur media behandlar ett annat utmanarparti, Sverigedemokraterna, måste förundras över medias totala brist på objektivitet och brist på likabehandling av politiska utmanare. Piratpartiet skall ställas till svars för sina brister, inte behandlas som en barnunge!

Vad finns då att hitta om man nagelfar Piratpartiet? Ja, inte är det vackert inunder.

På plats nummer 10 på valsedeln finns Björn Feltén, som anser att sverigedemokrater ska dömas till döden och avrättas. Nummer 2 heter Amelia Andersdotter och är medlem i svenska FN-förbundet (som inte är en del av FN utan ett fristående förbund), vilka vill förbjuda (!) Sverigedemokraterna att verka som parti. Så mycket för Piratpartets trovärdighet som självutnämnda kämpar för medborgarrätt. Piratpartiets ledning känner till missförhållandena bland sina toppkandidater, men gör som de brukar, d.v.s. de tar inte ställning.

Det som förutom politiken skiljer de 3 nämnda utmanarpartierna från Sverigedemokraterna, är att de saknar bredd och basbyggande. Jag tänker främst på att de saknar kommunala avdelningar, men även på att deras partiprogram utanför kärnfrågan, ryms på en postit-lapp.

Det är ett hårt arbete för ett parti att förankra
sig kommunalt, men SD uttalar till skillnad från den andra utmanarpartierna en ambition att skapa avdelningar i varje kommun och representation i varje kommunfullmäktige. Särskilt i södra Sverige har SD nått mycket långt i den ambitionen och arbete fortgår ständigt.

Hittills har inget svenskt parti som byggt från toppen lyckats åstadkomma något långvarigt. Junilistan lyckades inte och Piratpartiet kommer inte heller lyckas bygga på lerfötter, även om de liksom JL ev. kan få en mandatperiod i finrummet.

Några relaterade länkar:
Mörkt läge för Junilistan
Piratpartiet över 4% i SIFO-mätning
SD klumpas oförskylt ihop med italienska Lega Nord, som sitter i regering med Berlusconis parti, som i sin tur samarbetar med M och KD i EU-parlamentet
DN om partigrupperna i EU-parlamentet
Piratpartiet gråter krokodiltårar över debattuteslutning

Annonser

2 responses to “SD och andra utmanarpartier

  1. Säga vad man vill om partierna – men det är väldigt tyst om ritualslakten! Sorgligt.

    http://parnassen.wordpress.com/2009/06/03/ritualslakt-heder-at-sd/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s