Lagens korta arm

Sverigedemokraternas EU-valsturné går in på sista veckan och har kantats av hot, våld och störningar av olika slag, som tillsammans med etablissemangets axelryckning inför problemen, för tankarna till oppositionellas situation i Iran, Cuba och Vitryssland. Se även här och här.

Kvalitén på polisens insatser har varierat kraftigt, från allt mellan att de plötsligt avvikit från platsen mitt under brinnande hotbild med resultat att våra företrädare minuten efter angripits, till att de slagit till tidigt, avvisat dem från platsen och tagit deras personuppgifter för laga uppföljning. Det första exemplet hämtat från Sundsvall, det andra från Helsingborg, där flera av mötesstörarna även kommer lagföras för narkotikabrott. I Linköping inträffade en slags kombination av dessa båda händelser, då polisen först misslyckades med att skydda våra politiker från fysiska angrepp, men efter händelsen bad SD om ursäkt och kunde presentera hela 18 personer som föremål för laga uppföljning p.g.a. händelserna (som jämförelse har det ofta handlat om 1-2 personer vid de långt mer massiva störningarna i Malmö).

Jag vet inte om SD-ledningen har några planer på hur det här skall följas upp i efterhand. Jag skulle vilja föreslå att man kräver ett möte med justitieminister Beatrice Ask och för henne presenterar hela dokumentationen över olagligheter och incidenter mot SD’s EU-valsturné. SD riktar samtidigt ett officiellt krav på regeringen, om att problemen med mötesstörningarna måste nå en lösning snarast, absolut senast inför 2010 års valturnéer inför riksdags, landstings, och kommunvalen i september. SD har redan yttrat att partiet kräver samma skydd som riksdagspartierna, och det kravet är lämpligt att upprepa.

I debatten hörs då och då sympatisörer höja röster för att det är dags att vi också tar lagen i egna händer. Problemen är såpass allvarliga att nästan inga förslag kan anses verkligt dåliga, men oavsett vilka åtgärder partiet vidtar för sina representanters säkerhet, så måste de ha en konsekvensanalys. Vad gäller partiets möten så gäller enligt min uppfattning fortsatta och ökade påtryckningar på etablissemang och ordningsmakt, att aktivt verka för allas grundlagsstadgade rättigheter. Det finns oerhört mycket kvar att pröva innan vi når en situation som i Ryssland, där en korrumperad poliskårs uppgifter är åsidosatta och partier m.fl anlitar privata beskyddare. En sådan utveckling skulle innebära slutet för det öppna samhället.

Fler länkar:

Torr artikel från TT med fakta och PK-ton, kopierade till alla möjliga tidningar, bl.a:
SvD och
Helsingborgs Dagblad

Nästa blogginlägg kommer, enligt planen, att granska andra utmanarpartier i den svenska grenen av EU-parlamentsvalet, d.v.s. Piratpartiet, Feministiskt initiativ, Junilistan och ev. någon ytterligare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s