EU-debatt i Ängelholmsskola

Här följer en korspostning från vad jag redan publicererat på SD Ängelholms hemsida. Håll till godo.

Alla partier med representation i Ängelholms kommunfullmäktige var den 20 maj 2009 inbjudna till EU-debatt på Rönnegymnasiet. Förutom SD deltog även de sju nuvarande riksdagspartierna. I panelen satt en representant för varje deltagande parti. Flera partier hade valt företrädare högt upp på sina EU-valsedlar. För SD debatterade Kent Ekeroth, nummer sex på partiets EU-valsedel.

Kent Ekeroth förespråkade kraftfullt SD:s EU-politik och var därmed den ende som stod för vikten av Sveriges självbestämmande, motstånd mot ett Turkiskt medlemskap, och kritik mot EU:s överstatlighet.

Särskilt känslig var frågan om Turkiets medlemskap. Med endast 10% av svenskarna med sig, försvarade samtliga av riksdagspartiernas representanter ett turkiskt EU-medlemskap. Argumenten tröt förstås för dem, och istället enades de kring floskler och plattetyder kring att SD’s Turkietmotstånd beror på SD’s ”människosyn”. Detta trots att de argument SD för emot Turkiets medlemskap, i princip helt sammanfaller med de argument som framförs av t.ex. franska och tyska ledande politiker, och även av människorättsorganisationer.

Vid bokbordet stod en representant från SD Ängelholm samt tre gästande SDU:are från Malmö och Eslöv. Mottagandet var övervägande positivt. Både lärare, elever och politiker från andra partier var nyfikna. Kents insats i debatten prisades av en lärare, bland annat med hänvisning till hur han hade de övriga sju debattörerna emot sig.

Det enda som inte var så trevligt var en händelse med 2 invandrarkillar som stod en bit från SD’s bokbord och muttrade något om att SD inte borde få vara i skolan. De pratade med en lokal politiker från ett annat parti, och vi förutsätter att hon försökte förklara de demokratiska spelreglerna för dem, även om det inte riktigt hittade hem. När de gick, gjorde de bort sig genom en olaglig gest med högerarmen. Händelsen kändes lite tråkig, för unga människor skall ju vara nyfikna och vetgiriga, inte slutna och misstänksamma.

Vi hoppas det kommer bli en ny paneldebatt med bokbord inför valet 2010. Rönneskolan skötte det här arrangemanget mycket bra, och skall ha tack och beröm. Vi hoppas den här sortens debatter skall vara ett led i att fördjupa skolornas demokratiarbete, inte bara på Rönneskolan utan i hela Sverige. Det i sin tur är en viktig insats för att bevara demokratin i Sverige, som inte kan tas för given utan hela tiden utsätts för hot som måste övervinnas. 2 veckofärska och tråkiga exempel på det, finns här:

SD’s partiordförande Jimmie Åkesson attackerad vid torgmöte
Rektor i Sundsvall anföll SD-politiker

Annonser

One response to “EU-debatt i Ängelholmsskola

  1. Det är uppflyftande när det går lugnt till, när sånt här är organiserat under ordnade former. Så varje sån skola ska ha en elogé.

    Och det verkar (utan att jag har något som stödjer min tanke) att fler skolor börjar släppa in SD och att det finns ett demokratiskt tänkande i många, även dom som är emot SD. Kan ju därför hoppas att det inför 2010 blir ännu bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s