SIFO om EU-valet: SD, KD, V, PP på gränsen

Fördelningen av de 18 svenska mandaten i EU-parlamentet, ter sig i nuläget oviss, även om det ser ut att vara hugget i sten att partier som saknar kritiskt förhållningssätt mot EU, tyvärr kommer ta de långt flesta mandaten. Hugget i sten verkar också att Junilistan kommer förlora sin representation i EU-parlamentet. Även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna riskerar att förlora sina mandat, samtidigt som Piratpartiet har chansen att ta ett mandat. Det är tråkigt och inte särskilt seriöst att media ställer sig så okritiska till ett parti som bara driver en enda fråga och inte har tillstymmelse till politik på andra områden. Hade media haft samma inställning till Piratpartiet som till Sverigedemokraterna, så hade det blivit medial råslakt.

Sverigedemokraterna är jokern i leken och partiet kan mycket väl slå sig upp underifrån. Partiets opinionssiffror har gått upp under den senaste månaden och de 3,1% partiet fick i Novus Opinions mätning från mitten av maj visar att chansen till mandat absolut finns. I riksdagsvalet 2006 underskattades Sverigedemokraterna med ca 50% i föregående opinionsmätningar och i vallokalsundersökningen, p.g.a. den s.k. ”skämmighetsfaktorn”, d.v.s. att folk ogärna uppger sympatier för kontroversiellt betraktade partier, förutom i vallokalen där alla vet att anonymiteten är skyddad.

Kampen om de sista rösterna kan bli helt avgörande och jag uppmanar härmed alla SD-sympatisörer att rösta i EU-parlamentsvalet, på valdagen 7 juni eller genom poströstning som inleds omkring 20 maj.

Andra länkar:
DN
HD

Annonser

5 responses to “SIFO om EU-valet: SD, KD, V, PP på gränsen

 1. Givetvis blir det SD den 7 juni! Hoppas att alla inser hur viktigt det är att SD kommer in i EU-parlamentet, både för att ha EU-kritiska röster i Bryssel och för partiet självt. Ett bra EP-val hade givit en signal till övriga befolkningen att man är ett parti att räkna med. Mycket viktigt inför valet 2010!

 2. Citat: ”Hade media haft samma inställning till Piratpartiet som till Sverigedemokraterna, så hade det blivit medial råslakt.” Slut Citat

  Jag förstår att du inte tycker om resultaten från undersökningen, hur skulle du! PP är Jokern just nu… Har du funderat över varför SD är omkörd av PP?

  Du säger att: Sverigedemokraterna är jokern i leken.
  Jag säger att: Piratpartiet är jokern i leken.

 3. ”Det är tråkigt och inte särskilt seriöst att media ställer sig så okritiska till ett parti som bara driver en enda fråga och inte har tillstymmelse till politik på andra områden.”

  Tänker du efter lite och hade läst på så inser du att de TRE grunprinciperna som PP för består av MÅNGA frågor som mynnar ut i FLER områden än de tre grundprinciperna egentligen tar upp.

 4. ”Det är tråkigt och inte särskilt seriöst att media ställer sig så okritiska till ett parti som bara driver en enda fråga och inte har tillstymmelse till politik på andra områden.”

  Det är tråkigt och inte särskilt seriöst att du ställer dig så kritisk till ett parti som du inte ens vet vad de driver för frågor.

  http://www.piratpartiet.se/politik

  Sedan om du anser att detta endast är en fråga, och att de inte har långt gående konsekvenser så borde du även titta på denna videon:

 5. Mattias,

  I kvällens (17/5) Rapport fanns ett förvånansvärt EU-kritiskt inslag med fokus på hur mycket pengar Sverige faktiskt förlorar netto på EU-medlemskapet, som en kombination av att våra styrande politiker är dåliga på att förhandla och att Sverige betraktas som del av den rikare sfären av EU-länder. För de svenskar som vill att Sverige lämnar EU (omkring 25% enligt en några månader gammal SOM-undersökning), finns bara 1 parti den 7 juni: Sverigedemokraterna. Som du säger så skulle EU-mandat för SD vara en viktig plattform inför riksdagsvalet 2010. Därför bör även de SD-sympatisörer som helst inte vill befatta sig alls med något som har med EU att göra, åtminstone göra det genom att den 7 juni rösta på Sverigedemokraterna. De behöver knappast vara oroliga för att de då gör något som makteliten i EU blir särskilt glad över…

  EU2009,

  Enligt opinionsmätningarna är SD underdog relativt PP. Det var därför jag valde att kalla SD och inte PP för ”jokern i leken”. Med de opinionsresultat PP ligger på nu, måste besvikelsen för dem bli enorm ifall det likväl inte skulle ge mandat. Inom SD tror jag de flesta skulle se mandat som en bonus, förvisso en viktig sådan om den blir verklighet. Med eller utan den bonusen, går SD’s kamp vidare mot riksdagsmandat 2010. Inför det valet tror jag ärligt talat att PP kommer vara bortglömda av de flesta.

  Matthias och KP,

  Piratpartiet har i flera sammanhang erkänt själva att de inte kommer ta ställning i frågor som inte rör deras intresseområden. Det var annars intressant att höra ”debatten” mellan KD och PP om miljöfrågor. Modigt av PP-tjejen att göra ett försök att gå i debatt, och avsevärt bättre än att säga att hon inte har någon uppfattning. Hon förde dock ner hela frågan om de globala miljöproblemen till att det skulle lösas med att förändra lagarna kring patenträtter.

  Tittar man sedan i PP’s partiprogram, så ser man inte helt oväntat att de vill avskaffa rätten att ta patent på arbeten och uppfinningar. Det är säkert så att, som KD’aren säger, en översyn skulle behövas av lagstiftningen kring patenträtter. Att avskaffa rätten att ta patent skulle däremot vara detsamma som att stoppa utvecklingen. Ingen kommer jobba gratis för att ta fram nya mediciner, ny miljöteknik eller någon annan teknik överhuvudtaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s