Propagandastinn SvD-rapportering om SD's Stockholms-satsning

-Själv är jag ingen rashatare, men man hör många äldre, arbetslösa och lite utslagna uttala sig positivt om Sverigedemokraterna, utan att veta så mycket, säger frisören Gunilla Härving.

Så inleder en journalist på SvD en artikel som handlar om Sverigedemokraternas satsningar i Stockholms förortsområden. Vi har därmed ett skolexempel på ett stycke grov, men samtidigt missriktad och genomskinlig, medial propaganda. Det är värt en dissikering.

Journalisten använder tredje person, i det här fallet en frisörska, för att klä det egna syftet, i form av en inramande bildtext. Med den tekniken tror sig journalisten kunna vara hur barock och absurd som helst, och vräka på ohämmat utan att själv behöva ta ansvar för vad han skriver. Det är ju ”någon annan” som säger det. Den återgivna uppfattningen ges sken av att vara normal eller normaliserande. Det är inte alls meningen att någon ska reflektera över hur tillrättalagt det hela verkligen är, för att få en artikel med exakt det utseende som journalisten på förhand bestämt att den ska ha.

Syftet är givetvis att stämpla Sverigedemokraterna, men det blir värre än så och skjuts över målet. Med den stackars frisörskan som mänsklig sköld mellan journalist och verklighet, träffar skottet istället de äldre, de arbetslösa och de utsatta (här kallat ”lite utslagna”), vilka stämplas grovt med rasist-synonymen ”rashatare”. För säkerhets skulle läggs till att de inte vet så mycket.

Några ord vad gäller interna omfördelningar av partistöd. Först måste konstateras att allt partistöd kommer från skattebetalarnas ficka. Resten är en fråga om vilka fördelningsnivåer som systemet påbjuder för riks, region och kommunnivå. De nivåerna är anpassade efter riksdagspartierna. För växande partier som kommit in i kommunala församlingar och siktar vidare uppåt och utåt, är de påbjudna fördelningarna däremot en tvångströja.

Tack och lov finns möjligheten att fördela internt. Förbud mot den möjligheten skulle endast fylla ett syfte – att skydda de nuvarande riksdagspartierna mot utmanare, på ett otillbörligt och odemokratiskt sätt. Ett förbud skulle dessutom lätt kunna kringgås, för det ligger i sakens natur att en ideell förening (som ju en politisk kommunförening är) har fria händer vad gäller utlägg som gynnar verksamheten. Hur skulle ett förbud se ut som t.ex. förbjuder kommunföreningar att betala serviceavgifter till sin riksorganisation, som ju motiverar kommunföreningens existens överhuvudtaget?

Skulle t.ex. SD komma in i riksdagen 2010, samtidigt som t.ex. KD och Centern åker ut, så blir vår situation idag deras situation i morgon (med reservation för att de tillfälligt kan nyttja ev. reserver). Då kommer givetvis media att ständigt angripa KD och Centern med insinuationer om olagligheter när de fördelar om medel i sin kamp för att återträda i riksdagen 2014, eller? Vi får tids nog observera vad som händer och hur det blir med den saken.

Annonser

3 responses to “Propagandastinn SvD-rapportering om SD's Stockholms-satsning

  1. Tror du på allvar att pengarna hade flutit lika lättvindigt i riktningen Stockholm-Skåne…?

  2. Eftersom mitt intryck är att sverigedemokrater verksamma i Stockholm kämpar mot precis samma mål som andra sverigedemokrater, vilket är SD i riksdagen från 2010 samt på sikt kommunal SD-verksamhet i samtliga rikets kommuner, så är svaret Ja.

    Lättvindigt tycker jag är fel ord. De extra kampanjerna i storstadsområdena (Stockholm, Göteborg) är ventilerade inom partiet och annonserade sedan länge av partiledningen, med motivationen att det är där som nyckeln finns till SD’s framgångar totalt sett. Jag har ingenting att invända utan tycker det är klokt resonerat och en bra satsning.

  3. Bisatsen ”Själv är jag ingen rashatare” var, tack och lov, struken ur bildtexten (och även artikeln, om jag minns rätt? dock kanske den inte fanns där från första början; orkar inte kolla just nu) i pappersupplagan igår.

    Rösta på SD den 7 juni! Ge oss Sverige tillbaka! Kör hårt i Ängelholm nu, Patrik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s