En färöisk komikers vackra poesi

färöflaggaMedia och socialistbloggar hånar just nu några Färöarna-turistande sverigedemokrater för att de missat att en färöisk komiker använde ett fiktivt namn, och i vissa sammanhang gjort karikatyrer av den färöiska nationalkaraktären. Så faktamässigt uttrycker sig media och socialistbloggar förstås inte om händelsen, utan de väljer istället sina egna tolkningar, som går ut på att maximera hånfullheten och minimera sanningen.

Nämnda sverigedemokrater, bl.a. Mattias Karlsson, publicerade i april 2008 (jag skrev rätt, det är inte förrän nu, över ett år senare, som media fått nys om det här) en reseskildring där detta framgick, närmre bestämt i det stycke jag bifogar nedan. Hela skildringen finns här, på sidan 10. Mattias kommentarer till mediehånet kan läsas här.

Detta är alltså den lilla fjäder som blev en tämligen fet höna, på betald arbetstid av journalister vid svenska dagstidningar.

Ur SD-kuriren nr 78, från april 2008:
Ólavsøku, Olavsvakan
Det mäktigaste intrycket på hela resan, åtminstone ur strikt politisk synvinkel, var det tal som hölls sent på natten på Olavsvakan. Talaren hette Haraldur och var, så vitt vi förstod, en lokal komiker.

Svårt skadade av det mångkulturella Sverige och den självhatiska och hånfulla stämning som råder i det offentliga rummet när Sverige och svensk stolthet avhandlas, så blev vi reflexmässigt oroliga att kombinationen komiker -nationaldagstalare inte skulle bjuda på någon vidare inspirerande upplevelse.

Ack vad vi misstog oss. Vi förstod inte vartenda ord när vi stod där, på ett ganska litet torg, mitt i natten bland femtontusen skandinaviska bröder och systrar, men vi förstod tillräckligt mycket för att stå och le av glädje över detta underbara land och detta stolta folk:

Detta är min hugfästelse denna vackra kväll. Ännu finns det fiskar i havet, får i hagarna, fåglar i bergen. Ännu finns det färingar på Färöarna!Ännu är vi ett med klippor och fjäll. Ett med framtid och forntid. Ett med jorden, ett med fosterlandet. […]

När jag vandrade i hagen häromdagen kunde jag inte låta bli att plocka upp en sten, som säkert varit där 1 000 år längre än jag. Jag kysste stenen, och den kysste mig tillbaka. Det var tydligt att den kände mig så mycket bättre än vad jag kände den.

Kände min trånad, min längtan och min plåga. Där i hagen mittemellan himmel och jord, kände jag mig som ett med Färöarna – och jag storgrät.

Grät som Färöarna, grät för Färöarna. Men en tanke som alltid tröstat mig är tanken på att den svett som springer ur mig och varje tår som jag gråter i kampen för Färöarna, det är samma svett och samma tårar som fälldes av mina fäder när grunden till Färöarna lades. Samma svett och samma tårar kommer också att fällas av dem som skall komma efter oss.

Denna svett och dessa tårar rinner ned i samma kar och ur detta kar kan alla som vill tillhöra fosterlandet hämta kraft. […]

Betänk att när ni tar strid för Färöarna, så kan ni göra det med vissheten om att ni därigenom får evigt liv. Ty den som reser sig för fosterlandet, den blir ett med de gamla kämparna från förr och ett med de generationer som i kommande åldrar skall utkämpa denna goda strid.

Fosterlandet är en ande som lever genom släktleden. Om du offrar ditt liv till henne, så lever du vidare i hennes starka hjärta efter det att ditt
eget lilla hjärta har slocknat. […]

Det är bara den enskilda människan som både lever och dör, fosterlandet bara lever! Bara den enskilda människan är liten, fosterlandet är allt! Färöarna för evigt!

Länkar till medias rapportering:
Sydsvenskan
Nyheter24
Svenska Dagbladet
Helsingborgs Dagblads tokvänstriga kultursida
… och så den hätska Ann Charlotte Marteus på Expressen

Annonser

8 responses to “En färöisk komikers vackra poesi

 1. Jeg er så ked af, at vi i Danmark solgte de Vestindiske Øer i Karibien til U.S.A. i 1917, så jeg har foreslået, at Danmark simpelthen bytter Færøerne til Dansk Vestindien! (Nu U. S. Virgin Islands) 😉 Det er mest sagt i sjov. Jeg har aldrig været på Færøerne, men der skulle vist være meget smukt, og de plejer at stemme borgerligt til folketingsvalgene i modsætning til Grønland, som stemmer rødt.

 2. Nej I får nok aldrig de tabte vestindiske öer igen, men Sverige byder jer et alternativ! Vi ka gerne ta over Färöerne, så får I et stykke ”exotisk” paradis igen fra os, der heder Rosengård. Fair deal, ikke? 😀

  Nå, fra spög til alvor og jag tror osse jag bytter sprog.

  I Sverige går det varken att skämta eller prata allvarligt om den egna nationella särarten, eftersom dess existens överhuvudtaget inte erkänns av etablissemanget. Det går däremot förstås i både Danmark och Färöarna och i alla andra länder, utom i det oikofobiska Sverige. Det är nog därför ingen (utom sverigedemokrater, och knappt ens vi) i Sverige förstår stämningen kring det tal som ”Haraldur” höll.

  Jag är också icke-socialist, men jag föredrar faktiskt de danska socialistiska partierna framför de svenska borgerliga partierna.

 3. Jeg vil nødigt sammenligne en farverig, kristen, afro-amerikansk befolkning på en fredelig karibisk ø med en ghetto af sure, selvretfærdige, voldspsykopatiske, muslimske ”ofre” i Rosengården.

 4. Min tip-oldefar kom fra Dansk Vestindien. Hans bedstemor var negerslave og hans bedstefar skotsk læge. Sammen boede de på plantagen ”Paradise” på St. Croix. Jeg har konfereret med Hans Kristian Skibby, som sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti, og hvis tip-oldefar var dansk marinesoldat på øerne og tip-oldemor en negerkvinde, om vi ikke kan overtale amerikanerne til at holde en folkeafstemning på øerne om hvem, de vil høre til? Indbyggerne på øerne blev jo ikke spurgt i 1917, da vi solgte øerne til U.S.A. Kun befolkningen i Danmark blev spurgt.
  Vi vil have vores karibiske paradis tilbage!:

 5. Det var ironi, och verkligen inte min avsikt att göra den liknelsen, för stämningen bland invånarna i Rosengård resp. på den karibiska ön är säkert precis som du säger varandras motsatser.

  På gott eller ont, men tyvärr tror jag inte Danmark kommer få tillbaka öarna. Skulle det ändå ske genom en fredlig process i samförstånd som inkluderar demokratiska beslut, så välkomnar jag det förstås.

 6. Janne, tack för länken.

  Jo, det var ju lite kul i all sin absurditet… problemet är väl bara att en del kommer tro att det är på riktigt, med tanke på hur lättvindigt de svalde medias bild av händelsen på Färöarna.

  Jag ”granskade” Svenskbladet lite vad gäller den politiska satiren. Skämten om riksdagspartierna är jämförelsevis mesiga och tama. Ett par utdrag:

  Reinfeldt i hipp keps röstvärvar i synthgenerationen… ok, lite småkul då! Sahlins gamla tobleronen… något uttjatat kanske? Kristdemokraterna: ”Gud hör bön!” och Ohly tycker Sahlin har tjejbaciller… GÄÄÄÄÄSP!!!

  Räds icke makten utan ge dem vad de tål istället! 😀

  Ps. Sen finns det ju sådant ni bara kan klippa in i Svenskbladet rakt av, för såväl komik som tragik finns redan oförfalskat i själva nyheten. Som t.ex. att en saudiarabisk domare yttrat att det ska vara tillåtet att slå sin fru – om hon slösar för mycket med pengar. Om ni nu törs ta in sådant? Länk här

 7. Hæhæhæ.
  Humor har de åtminstone…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s