De gröna khmererna

maudheilÄr det fler än jag som minns framlidne Stellan Sundahls benämning av Centerpartiet? Skämtsam förvisso, men underfundigt och med en krok utkastad som fångar åtminstone någon aspekt av verkligheten, såsom ju brukade vara fallet med Sundahls ofta politiskt anknutna komik under 80- och 90-talen. Under reaktionära Mauds ledning kan man väl säga att benämningen De gröna khmererna fått en renässans.

På Centerns partistämma som hålls i dagarna, har en motion bifallits som innebär att Centerpartiet inte skall sitta med i en regering som stöds av Sverigedemokraterna. Motionärerna har i sin motivation inte bara visat på okunskap, fördomar och vanföreställningar om Sverigedemokraterna, utan även underbyggt med rena faktafel. Ändå vann motionen gehör. Förmodligen vågade inga ombud gå emot motionen av rädsla för att själva betraktas som främlingsfientliga. Klicka här för att se motionen, som ligger sist i dokumentet.

Det här är ett beslut med potentiellt djupgående konsekvenser. De 3 andra borgerliga partierna rasar sannolikt i tysthet över Centerbeslutet. Det finns ju en anledning till varför M, FP och KD vägrat att klart uttala att de inte kommer samarbeta med SD. De andra allianspartierna borde betrakta Centerbeslutet som sabotage.

I och med beslutet har möjligheterna för förnyad Alliansregering efter 2010 minskat dramatiskt, samtidigt som riskerna för regeringskris ökat. Det bakbindande och populistiska beslutet visar att Centerpartiet inte tar ansvar för Sverige. Ett sådant parti hör inte hemma i Sveriges riksdag, än mindre regering.

Det är viktigt att väljarna görs medvetna om konsekvenserna av Centerns beslut. Scenariorna är ganska enkla att kartlägga. Blir SD inte vågmästare, så spelar beslutet ingen roll under aktuell mandatperiod. Samma sak om Centern skulle åka ur riksdagen. Blir SD däremot vågmästare mellan blocken, så innebär Centerbeslutet antingen regeringskris eller att Centern kommer svika Alliansen och gå över till vänsterblocket.

De sista som förlorar på att sjuklöverpartierna fattar beslut utan att ha tänkt igenom konsekvenserna, är förstås Sverigedemokraterna.

Vi hade inte förväntat att vi skulle tillskrivas makten att på ett så här tidigt stadium ändra ekvationen för regeringsalternativen.

Länkar:
Metro
SvD
HD

Annonser

2 responses to “De gröna khmererna

  1. Smart av Maud, nu har hon skaffat sig två chanser att få sitta i nästa regering.

    Moderaterna borde tvinga fram valtekniskt samarbete mellan Allianspartierna.

  2. Nils,

    Ytterst är det trovärdigheten gentemot väljarna som förbrukas för ett parti som fattar kritiska beslut på felaktiga grunder, samtidigt som de hymlar om konsekvenserna. Inför 2010 års riksdagsval vet nu ingen vad en centerröst betyder och vilken regeringskonstallation den rösten kommer stödja. Inte kan väl någon borgerligt sinnad väljare acceptera det?

    De 2 blocken i varsin valallians vore väl det yttersta steget för den politiska sjuklöveradeln att säkra sina maktpositioner. Höjer de samtidigt riksdagsspärren till 20%, så kan de ju hoppas på att sista hotet är avvärjt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s