Politiska extremistbråk i Helsingborg

tema_papperskorgUngdomar på de extrema politiska ytterkanterna har på sistone råkat i luven på varandra i Helsingborg. Det finns risk för stora bråk 1 maj, och polisen har trappat upp vaksamheten.

Den gångna helgen drogs även Ung Vänster (Vänsterpartiets ungdomsförbund) in i bråken, när ett par av deras medlemmar angreps med flaskor och stenar i samband med affischering, av vad som förmodas vara ultranationalister med anknytning till ”Fria nationalister”. Det är en både tråkig och allvarlig upptrappning när ungdomar som verkar i ett folkvalt partis ungdomsavdelning angrips med våld.

Men hur hårt och förbehållslöst fördömandet än är, så måste man ställa frågan vilken roll Ung Vänster själva har i situationen. Motståndarsidan motiverar sig med att Ung Vänster använt våld mot dem, och att detta handlar om vedergällning. I vilken mån de inblandade grupperna talar sanning vet vi inte. Icke helt oväntat står ord mot ord.

Vi kan oavsett vilket konstatera att Ung Vänster utsattes för olagliga metoder, vilket är något som de själva använder mot politiska meningsmotståndare, bl.a. i samband med deras torgmöten.

Det finns förstås gradskillnader vid lagbrott, kanske allra tydligast vad gäller aspekten våld/ickevåld. För den som inbillar sig att Ung Vänster inte använder våld i samband med störningsaktioner mot meningsmotståndare, kan jag upplysa om att de visselpipor som används för att störa meningsmotståndares torgmöten är mer än tillräckligt för att, tillfälligt eller permanent, skada hörseln på människor som befinner sig i närheten. Ingenting tyder på att Ung Vänster håller på att ompröva sina metoder. Så sent som i mars 2009 yttrade sig en vänsterpartistisk företrädare dessutom positivt till att använda våld vid politiska aktioner.

Vänsterpartiet/Ung Vänster har inte tagit ställning för lag och ordning, utan istället valt en väg som är farlig både för den svenska demokratin och för dem själva. Är man aktivt delaktig i att nonchalera och luckra upp åtlydnaden av de grundlagar som är till för att politiskt aktiva i alla läger skall kunna verka fritt och utan störningar, så är det inte ologiskt att pendeln förr eller senare slår tillbaka, på det ena eller andra sättet. Extremistgrupper kan förvisso angripa även dem som inte använder våld och olagligheter som metod för sin politiska kamp, men ofta väljer de i första hand just dem som agerar på deras egen nivå.

De som angrep Ung Vänsters affischering med våld den 25 april -09, inser förmodligen inte att politiskt våld är oerhört kontraproduktivt för den egna saken. Fienden gynnas och allmänhetens stöd växer för den som utsätts. Framförallt är det väldigt dumt att trappa upp tonläget. Sätter Ung Vänster upp affischer och det kliar för mycket i fingrarna – låt dem sätta upp affischerna i fred. De kan alltid rivas ner efteråt istället, liksom Ung Vänster river ner sina meningsmotståndares affischer. Nu är affischnedrivning ett lagbrott likväl och absolut ingenting jag uppmuntrar till, men som alternativ till våld är det en oändligt mycket bättre idé. Allra bäst är förstås att argumentera för sin sak, i enlighet med svensk lagstiftning och yttrandefriheten.

Mitt råd till alla som använder våld eller andra olagliga metoder som del i politisk kamp, vare sig det gäller Fria ”nationalister”, AFA eller Ung Vänster, är att omedelbart sluta med sådant. Räcker inte argument och debatt för att framföra era visioner, så är de ingenting värda.

Ett extra råd till Ung Vänster. Ni borde agera som det anstår ett ungdomsförbund till ett svenskt riksdagsparti, och sluta bryta mot svensk lag som del i er politiska kamp. Om inte så hamnar ni på samma sida som extremistgrupper på såväl vänster som högerkanten, inklusive de tillbehör som kommer som ett brev på posten och som inte i varje givet fall är önskvärda för er.

Jag är beredd att försvara era rättigheter. Är ni beredda att försvara mina och mina partikamraters?

2 responses to “Politiska extremistbråk i Helsingborg

  1. Du er meget klog, Patrik… 🙂

  2. Buford.T.Justice

    Den ena killen som blev attackerad i Hbg i helgen, uppträdde sig som ett svin mot SD i fjor på Landskronakarnevalen. Han var framme och skrek och sa att SD hade ingen rätt att vara på karnevalen för de var rasister. Killen är från Landskrona, men sa att han tillhörde (MP), vilket inte stämmer. Våld är aldrig rätt, men nu fick han smaka på sin egen medicin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s