SR-Kaliber spyr upp sista gallan

srstasi1Sveriges Radios Kaliber har nu presenterat del 2 av 3 i sin reportageserie om Sverigedemokraterna, vilket avslutar själva granskningsdelen, eftersom del 3 kommer handla om hoten och våldet mot partiaktiva SD-medlemmar (försök från SR att rättfärdiga den bensin på lågorna som deras SD-smutskastning leder till, just ang. våldet och hoten från vänster?).

Kalibers reportage grundas på ca 90 timmars (SR’s uppgift, ej verifierad och större omfattning kan inte uteslutas) smygfilmning och smygbandning av partiets medlemmar (särskilt ungdomsförbundets) under ca ett halvår. Sveriges Radio vill kalla det för wallraffande, men det går inte att automatiskt benämna systematiskt bedrägeri under lång tid på det sättet.

En del försöker jämföra med valstugereportagen i SVT´s Uppdrag Granskning inför valet 2002, där moderata och socialdemokratiska politiker togs på sängen när de uttryckte sig tvivelaktigt inne i valstugan när de trodde mikrofonen var avstängd, efter att några meter därifrån, några minuter tidigare, stått och predikat för massinvandring och mångkultur utanför valstugan.

Inga 90 timmars inspelning behövdes följt av krystat utsållande av ett begränsat antal korta tidssekvenser, för att visa det man bestämt sig på förhand för att visa. Istället följde reportern helt enkelt bara med in i valstugan, tog upp ämnet politikern nyss talat om, det blev fullträff direkt och så var saken klar. 10 minuters arbete för journalisten, inte ett halvår. Bedrägligt kanske även där, men i andra proportioner. Metoden diskuterades livligt efter nyhetens utsändning och många var kritiska, trots att det var en flugfjärt i universum jämfört med vad SR utsatt SD för. Var finns debatten nu?

Och vad blev följden av Uppdrag Granskning-reportagen? Minns ni Christer Ewe, moderaten från Kristianstad? Det är han som är med i klippet ovan. Han blev visserligen utesluten ur Moderaterna efter avslöjandet, men släpptes istället in i SPI, ett parti som Moderaterna samarbetar med i flera skånska kommuner. Hyckleri!

Vad blev så utkomsten i del 2 av Kalibers granskning av SD? Rubriken lyder Vitmakt musik på möte med SD-ledare. En filmuppspelning och en ljudupptagning presenteras.

Filmuppspelningen visar bl.a. SDU-ordföranden Erik Almqvist sjungandes med i en sång av det mycket populära vikingarockbandet Ultima Thule. Sveriges Radio vill stämpla bandet som del i Vitmakt-musik-utbudet, vilket är fel. Det är visserligen, enligt Wikipedia, sant att deras förste sångare som lämnade bandet 1987 var med i en nazistorganisation, men hur kan bandet och ännu mindre deras fans lastas för det idag? Ultima Thule har själva uttalat att rasiststämplarna mot dem är orättvisa.

Menar Sveriges Radio att den forne sångarens engagemang innebär att alla som idag lyssnar på Ultima Thule tas med rumpan bar som nazistsympatisörer, så förolämpar de väldigt många fina, skötsamma svenska ungdomar (och äldre) som gillar Ultima Thule för musiken och texterna – inte för vad deras f.d. sångare hittade på för 25 år sedan.

Det går förstås inte att jämföra ett rockband med ett politiskt parti, och det går utmärkt att vara ett fan av Ultima Thule utan att för den skull försvara varenda textrad de sjunger. Nedanstående klipp visar hur Ultima Thules sångare lackar ur på en person i publiken som försöker förstöra delas spelning.

Det andra klippet i SR Kalibers granskning består av ett ljudklipp som till 97% består av SR-reporterns kommentarer. SDU-ordföranden Erik Almqvist påstås sjunga med i en av vitmakt-bandet Fyrdungs låtar. Till skillnad från det ovan nämnda filmklippet där Almqvist sjunger vikingarock, lyckas Sveriges Radio inte belägga påståendet om Fyrdung-sjungandet.

Vi kommer säkert få ytterligare kommentarer från partiets representanter ang. det senaste reportaget. Tills vidare får jag hänvisa till bl.a. intervjun med Björn Söder, SDU-ordförande Erik Almqvists inlägg i debatten, samt till pressekreterare Mattias Karlssons korrespondens med Kaliber-redaktionen.
SDU-representanten William Petzäll kommenterar här skickligt, SR-reportern får svar men tjatar om samma frågor om och om igen (och får samma svar). Antiism skriver ett bra inlägg och har nog en ännu mer träffande bild än min.

Fler länkar från nyhetsmedia om händelsen:
Helsingborgs Dagblad
Sydsvenskan
Dagens Nyheter
Dagens PS
DN-ledaren hakar okritiskt på Kaliber-niten.
Svenska Dagbladet stämmer in och upprörs över att Jimmie Åkesson deltog i sjungandet av en snapsvisa om mordet på Palme. Troligen var det den här.
Nyheter24 drar en egen slutsats om att SD’s Skop-uppgång på 0,4 procentenheter i själva verket är ett handlöst fall för partiet i opinionen, givetvis kopplat till Kaliber-reportagen. Det är så pryobetonat valpmorrigt att det nästan blir lite gulligt.

I ett pressmeddelande från 5 april, anklagar Sverigedemokraterna SR-Kaliber för att fara med lögn och sakfel i sina reportage.

19 responses to “SR-Kaliber spyr upp sista gallan

 1. Pingback: Tant Elisabeth:s blogg » Archive » Sveriges radio och radioprogrammet Kaliber i P1 har satt en ny standard!

 2. Typiskt vänstermedia !!!
  Lite balans och smygisar hos Ohly och afa. Så snart man bara skriver SD blir man censurerad i fr.a. Expressen. Yttrandefriheten är i trångmål.

 3. Eftersom diskussionen du försöker föra här (om judarnas situation i Sverige) hör hemma på din blogg, så vi fortsätter vi
  där.

 4. Grekor, lär dig ett minimum av takt och ton i ditt sätt att uttrycka dig, så är du välkommen tillbaka.

 5. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 6. Big Deal !
  Den här incidenten kommer bara att STÄRKA sverigedemokraterna när sossebygget nu rasar som WTC towers…..

 7. Du borde även ge bloggarna grundläggande fakta, som t.ex. sångtextern som sjöngs. Har väldigt svårt att se hur SDs ledning skulle kunna sjunga ”Friheten leve” utan ironi. Det är ju en väldigt socialistisk låt.

  ”Friheten leve”

  Text: Sven Olov Lidholm, partiledare för Svensk Socialistisk Samling
  Du folk, som förslavades i lögner och skam,
  se frihetens dag ännu kan gry,
  i tätnande led marscherar ungdomen fram
  till kamp över stad och land och by.
  Från nordlandets dunkelblåa skogar och fjäll
  till soliga österskär och sund
  vi ropa kring, dalarne och bergen vårt hell
  för denna frihets unga morgonstund

  Refräng:
  Sverige fritt är en lösen för alla när vårt folk bryter upp ur sina främmande band
  kapitalsmidda bojor skall falla för valkig hand.
  Vi se borgarnas bleka fanor slakna och hur marxismen står i brand
  då vi höja vårt rop: Sverige vakna kring härjat land.

  Till kamp får signalen mot förtryckarnas här
  som slog oss i skulder och i nöd,
  vi vill inte längre inför guldets begär
  se folket bereda sig på död.
  Det brinner en eld i hundratusende bröst
  för frihet, för hem och fosterjord,
  allt högre mot himmeln stiger ungdomens röst:
  vi måste leva – kraft i våra ord.

  (refr.)

  Låt fanorna stiga över kämpande led,
  till resning i morgonljus vi gå
  det finns ingen återväg, det finns ingen fred,
  så länge förtryckarvapen slå.
  Låt sångerna ljuda om de skapandes rätt
  i Sverige, vårt framtidsland och tro
  om arbetets härdade och friborna ätt,
  som under fanan tryggad måste bo!

 8. vad är Carolina Stenmans nyhet i detta ? Dessutom för skattepengar…skandal

  http://www.sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2006-02-24&Artikel=803218

 9. Jag konstaterar att jag har lyckats skriva mitt hittills mest lästa inlägg (500 läsningar sedan jag skapade blogginlägget igår förmiddags 090405) under 3 års bloggande. Tack för kommentarerna så här långt.

  Mr Spook,

  Händelsen behöver inte skada SD. Rätt hanterad kan den t.o.m. gynna oss.

  Ville65,

  Censuren är inte lika total mot SD som tidigare, men nog sållas det friskt, och inte bara i Expressen.

  Kosmopolit,

  Själv skrålade jag ibland med i Mikael Wiehes och Imperiets låtar i min ungdom. Det gjorde mig varken till socialist eller kommunist.

  Lidholm kunde uppenbarligen skriva bra poesi, men att skriva bra poesi behöver inte nödvändigtvis vara samma sak som att man har alla hästar hemma på andra områden (t.ex. politik). Budskap kan tolkas olika av olika människor och ofta långt ifrån det avsedda syftet.

  Janrume,

  Alla som betalar TV-licens är med och finansierar både SVT och SR. En förutsättning är därför att de är opartiska och gynnar alla licensbetalare lika, oavsett politisk eller annan uppfattning. Så vet vi att det inte är i Sverige 2009, tyvärr. Skandal är väl egentligen bara förnamnet.

 10. Hej!
  Ja, jag tycker som du. På grund av att mitt inlägg skapade mycket debatt lite här och var har jag nu tagit bort det, men det känns skönt att det inte bara är vi i Östergötland som blivit besvikna (på medlemmar, inte partiet)

 11. Markus,

  Jag mailade dig precis så vi skrev om varandra.
  För den som undrar handlade mailet i stort om följande:

  Vikten av att inte låta en sådan här händelse splittra partiet är givetvis stor. Det vore illa för Sverige om så skedde, och det vore att springa SäRgranskarnas intressen.

  Intern kritik måste dock kunna ges, trots att det som kritiseras kommit fram på ett oacceptabelt sätt. Jag tycker t.ex. själv att en del av det som presenterades visade på väldigt osmidiga sätt att uttrycka sig på från vissa representanter, även om det förstås låter värre än det är när SR klipper ut sekvenser selektivt.

  Ang. sjungandet: Ultima Thule är väl Ok, de är lite som SD felaktigt anklagade, medan grupper som själva erkänner sig till VitMakt-genren bör markeras med avstånd från SD i alla sammanhang. Ironiserar man över sådan musik, vilket jag inte tvivlar på var fallet här, så bör det ske närmast övertydligt, eftersom det är så känsligt. SDU har normalt viktigare saker är dolda mickar över sig, nämligen unga nya medlemmar i färd med att skapa sina första intryck av sitt nya parti.

 12. Ja. Inget fel med Ultima Thule. Ditt klipp om dem säger ju mycket.
  Synd att SR inte råkade ta med när de sjöng kommunistiska kampsånger.

 13. Här är debatten i tisdagens ”Debatt” med Björn Söder och Jimmie Åkesson:  Sprid vidare!

 14. Och här gick jag runt och trodde att jag var hyfsat allmänbildad… I vilken slags miljöer kommer man i kontakt med sådana sånger…?

 15. Lilli,

  Många olika sånger har diskuterats här med många olika ursprung. Enda gemensamma miljön för dem är väl Internet?

  DF utsätts inte lika hårt i danska media som SD i svenska media. Ett fall med vissa paralleller inträffade dock för 2 år sedan:
  http://www.dfu-nettet.dk/side1234-cid-136-aid-565-mid-10-params-6.html

 16. Messerschmidt-sagen? Herregud! Mannen är lika mycket nazist som John Cleese… Hur kan man rimligtvis hylla Hitler med ena handen under näsan? Kastholm-Hansen har för övrigt skrivit en utmärkt krönika i Berlingske där han sköt alla påståenden om att Tysklands nationalsång skulle vara en nazisång i sank.

  Din jämförelse haltar något, tycker jag…

  Kan du för övrigt förklara quarter-pounder-skämtet för mig? Jag har inte fantasi till att föreställa mig hur det skulle kunna vara roligt…

 17. Det var inte ämnat som jämförelse, för de danska och svenska förhållandena är ojämförbara vad gäller DF kontra SD. Ska man hitta något som ens kommer i närheten, så får det väl vara Messerschmidt-saken.

  Jag hörde bara en del av qp-skämtet i ett radiosammandrag, troligen var det slutpoängen. Det handlade om somalier tror jag, och presenterades av Sveriges Radio som ett skämt som ansågs kränka den folkgruppen. Jag kan passa på att påminna om att det finns gott om kränkande vitsar om norrmän också, för att inte tala om alla öppet rasistiska blondinvitsar.

 18. Det är visst lite lättare att jämföra BT med SR än Dansk Folkeparti med Sverigedemokraterna…
  Måste erkänna att jag först köpte historien om Messerschmidt när jag såg rubriken om att han hade hyllat Hitler – det lät rätt otroligt men inte mer otroligt (med tanke på de påståenden som faktiskt har florerat om DF i vissa miljöer) än att det kanske KUNDE vara sant. I takt med att allt fler detaljer uppenbarades blev det dock alltmer klart att historien var uppdiktad… Rätt chockerande faktiskt att uppleva en sådan uppvisning i nidingsjournalistik… Vad SD betrâffar

  Helt ärligt, med den historia ni har skulle jag inte rösta på er ens om ni förespråkade Skåne tillbaka till Danmark…

 19. Vilka svenska partier har en klanderfri historia?
  Det enda parti jag möjligen är benägen att erkänna som vitare än SD i så motto, skulle isåfall vara Miljöpartiet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s