SD vågmästare i mätning efter mätning

vagmastareUtpekandet av SD som riksdagsvågmästare började med Novus Opinions mätning för ett par veckor sedan. Nu fortsätter Sentio och Demoskop i samma riktning.

Mest anmärkningsvärt är Demoskop-resultatet, som förpassar både Kristdemokraterna och Centern ut ur riksdagen, Centern med historiskt låga 3,4% av väljarstödet. Trots det ges SD vågmästarroll, om antingen de 3 rödgröna partierna eller en halv allians bestående av M + Fp skulle försöka bilda regering.

Med både KD och C efter sig ges Sverigedemokraterna dessutom den storleksmässigt högsta placeringen i en opinionsmätning någonsin, som Sveriges sjätte största parti. Dessutom går Moderaterna i mätningen om Socialdemokraterna som största parti, med flera procenteneheter. Det har dock hänt tidigare, men är ett antal år sedan nu.

Om händelsen i:
Svenska Dagbladet
Dagens Ps
Helsingborgs Dagblad
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladets ledare föreslår en borgerlig valallians för att ta tillvara på M-framgången och samtidigt rädda C och KD. Hur skulle väljarna reagera på en sådan likriktning?

Annonser

4 responses to “SD vågmästare i mätning efter mätning

 1. Låt mig anföra en betydelsefull politisk implikation för att knyta samman förloppen.

  Jag finner ärligt talat en viss alarmism motiverad här!

  Beakta allvaret i dagens läge. Nu måste a-kassorna höjas, men är det affär för medlemmarna? För det första ser vi ingen redovisning och vet alltså inte hur mycket som bortgår i administration, och för det andra kan ju ingen vara säkra på att ersättningen inte uteblir med en eller annan mer eller mindre krystad förevändning när det kniper, SÅSOM VI DÅ OCH DÅ HAR SETT, varvid den försvarslöse medlemmen helt sonika blir blåst på sina pengar. A-kassornas integritet är alltså satt i fråga på ett sätt som å det pinsammaste förstärks genom LO-drottningens oförlåtliga magplask. Att avstå arbetslöshetsförsäkring för att i stället sköta sin a-kassa själv genom individuellt sparande kan mycket väl vara det ekonomiskt rationella alternativet för den enskilde.

  Kontentan av det här är att vi nu behöver en allmän genomlysning av A-kassorna. Det är i högsta grad en fråga för såväl gammalmedias grävande journalister som för nätets insatta och stridbara bloggare, debattörer och nätdebattörer och vanliga enkla människor med egen erfarenhet av hur det går till.

 2. Bättre genomlysning av A-kassorna vore absolut motiverat, men de som är medlem i fackföreningar bör även kräva genomlysning av hela fackföreningsmedlemsavgiften.

  500-600 kr, en vanlig avgift per månad, är mycket pengar. Det är tvivelaktigt så att alternativet privat sparande av de pengar som läggs på fackföreningsavgiften (och i parallellt resonemang på enbart akasse-avgiften) också skapar en långsiktig trygghet.

  Om individuellt sparande (ev. kombinerat med akasseförsäkring) blir bättre eller sämre än fackföreningsmedlemskapet, bör var och en överväga. Det gäller då att inte enbart lyssna på fackföreningarnas propaganda, som ju är en del i deras överlevnadskamp.

 3. SD kommer inte ta sig in i vare sig EU-parlamentet eller riksdagen, så något vågmästarparti blir det inte.

 4. Till moderate Kent Persson,

  Tack för ditt inlägg och för din självsäkra enradsanalys av det politiska läget i framtida val. Tänk bara på att underskattning och högmod har fått makthavare på fall förr. Är sådant kanske ett signum för det ”nya” moderaterna, eller står det bara för dig själv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s