Politisk-medialt drev mot SD i Höganäs

hoganasKommunstyrelsens ordförande i Höganäs, Peter Kovacs (M), har i hårda ordalag attackerat Lars Cronberg (SD) för att ha kränkt honom på internet. Kovacs valde vid mars månads (2009) kommunfullmäktigesammanträde att använda kommunfullmäktiges tid för att utkräva en ursäkt av Lars Cronberg. Vad angreppen handlar om konkret framgår, med ett enda undantag, inte.

Det undantaget gäller att Kovacs anser sig kränkt av Cronberg, eftersom denne skrivit ett inlägg i Helsingborgs Dagblads internetdebatt med rubriken Spenat till Peter Kovacs. Där skriver Cronberg enligt HD: Passar inte svensk mat utan skall han utfodras med specialmat. Kanske på kommuninnevånarnas bekostnad? Passar slabbig gulaschsoppa bättre.

Snälle herr Kovacs, det angivna exemplet är varken påhopp eller kränkning, utan en mild häckling som ingår i ett politiskt sammanhang rörande skolmaten. Förmodligen saknade det inte träffsäkerhet i sammanhanget. Finner du dig som offentlig person inte i kritik, så menar jag att du har missuppfattat en väsentlig del av ditt uppdrag som ledande kommunpolitiker.

Kovacs krävde även ursäkt för ett sms som Lars Cronberg ska ha skickat för, vad som verkar vara, några år sedan. Vad som stod i det ville Kovacs inte gå in på, så troligen var det inte något värt att ta upp. Kovacs kan heller inte styrka sina grova anklagelser mot Cronberg om påhopp p.g.a. hans (ungerska?) invandrarbakgrund.

Av allt att döma så tyckte inte Cronberg att det här var något att be om ursäkt för, men gjorde det ändå, efter att en folkpartistisk ledamot hoppat upp till stöd för Kovacs. Jag tycker Cronberg valde en klok och storsint väg ut ur det trams som andra ville dra in honom i.

Helsingborgs Dagblad ställer sig uppenbarligen helt, fullt och okritiskt bakom Peter Kovacs version. De kritiska frågorna kring varför han är så lättstött, varför han inte inser att han måste finna sig i kritik och viss häckling, varför han använder etiska regler som politiskt slagträ, varför han upptar kommunfullmäktiges dyrbara tid med bagateller o.s.v, uteblir.

Finns inga verkliga belägg för kränkningar från Cronberg, så handlar detta inte en sekund om att Kovacs känner sig kränkt, utan istället om att han vill stämpla Sverigedemokraterna i jakt på politiska poäng. Det är då ett fulspel på den värre skalan.

Kanske vill Kovacs ha en ursäkt även av mig efter det här blogginlägget, om han nu läser det? Det lär han få titta i stjärnorna efter, om han så skulle skvallra för sin motsvarighet i Ängelholm, tillika min fullmäktigekollega, fru Herbst (M). Jag tar mig alltid friheten att dela ut kritik mot vemhelst jag tycker förtjänar det, om det så är Gud själv.

Ärligt talat så tycker jag det är väldigt lågt att, som Peter Kovacs gjort, missbruka etiska regler som slagträ mot en politisk minoritet. Han är skyldig Lars Cronberg en ursäkt, men spill bara inte mer dyrbar fullmäktigetid på detta, utan ta det för all del i fikapausen.

Annonser

2 responses to “Politisk-medialt drev mot SD i Höganäs

  1. Peter Kovacs verkar inte ha alla hästar hemma. Lars Cronberg verkar inte ha gjort något särskilt klandervärt. Det är Peter Kovacs som försöker plocka billiga poäng och smutskasta Sverigedemokraterna. Någon som är förvånad?

  2. Cronberg postade ju ett kort svar i debatten, där han uttryckte sin förvåning och (med eller utan sarkasm) förväntade sig en ursäkt från Kovacs till honom vid nästa fullmäktigemöte. I övrigt har jag inte pratat med honom än om det ännu.

    Lars verkar som sagt i min grannkommun och har suttit i kommunfullmäktige för SD sedan 2002. Han gör och har gjort en mycket hedervärd insats för partiet och väljarna.

    En episod med vissa likheter utspelade sig i höstas i Båstad, även om det väl den gången fanns åtminstone något gram av substans (som sedan förvisso med mediahjälp överdrevs in absurdum) i reaktionerna mot aktuell SD-representant. Den här gången fanns ingenting och Cronbergs ursäkt var på intet sätt obligatorisk.

    http://patrikohlsson.wordpress.com/2008/09/25/trottsam-dokusapa-i-grannkommunen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s