Wallmark (M) blundar med båda ögonen

frpm1Moderaternas Hans Wallmark har i en artikel i norska Dagbladet anklagat Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen för populism och för att blunda med ena ögat, eftersom hennes parti uppmärksammat de svåra problemen i Malmös Rosengård och att partiets stortingsgrupp planerar ett studiebesök där.

Wallmark försöker sprida en ensidig bild av att FrP endast är ute efter att stämpla Malmö som islamiserat. Så är det inte. FrP’s mål är att bilda sig en helhetsuppfattning om situationen i Malmös problemområden, med syfte att lära av problematiken där, så att de kan verka för att situationen inte skall upprepas i norska städer. Skulle FrP då, likt svenska moderater, blunda för den tilltagande islamiseringen som uppstått och tilltar i Malmö som följd av obefintlig integrationspolitik kombinerat med skyhög invandring från muslimska länder under lång tid, så kunde de ju lika gärna stanna hemma.

Vad som bl.a. väckt FrP’s intresse för Malmö är den relativt färska rapporten Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö, som Magnus Ranstorp och Josefine dos Santos, båda forskningschefer på FHS/CATS, är författare till. I regeringen så har åtminstone integrationsminister Nyamko Sabuni visat intresse för rapporten och inte omedelbart avfärdat den med sedvanliga stämplar.

Det svenska etablissemangets politiker ser annars sällan med blida ögon när någon för dem utomstående yppar kritik mot den svenska massinvandringspolitiken och dess negativa effekter. Det är kanske inte så konstigt, eftersom samtliga nu sittande svenska riksdagspartier fört samma oansvariga politik i decennier. Deras strategi är att när någon för upp relaterade frågor, så skall locket helst slängas på omedelbart. Istället för att debattera den verkliga problematiken, stämplas budbärarna som rasister, främlingsfientliga, populister m.m, oavsett om den besvärade riksdagspartiföreträdaren företräder Moderaterna eller Vänsterpartiet. Möjligen är de senare lite mer ärliga, eftersom de åtminstone är raka och aldrig viker från att stämpla öppenhet gentemot invandringsproblem som rasism, medan Moderaterna mycket väl kan kasta stämplar mot invandringskritiker ena stunden, för att i nästa stund försöka sno deras idéer i jakt på icke så lättlurade väljare. DET, Hans Wallmark, är ett konkret exempel på populism!

Vad beträffar den senaste problematiken i Malmö kring Davis Cup-matchen och Israelhatet som där kom till uttryck från vänster- och palestinagrupper, så har Wallmark givetvis rätt i att Malmös socialdemokrater bär ett stort ansvar för lägesutvecklingen. Wallmark är däremot väldigt snabb med att vilja friskriva muslimska grupper från ansvar. Själv tycker jag, tvärtemot Wallmark, att problemets orsaker skall letas överallt, inte enbart bland politiska motståndare. Även tongivande icke-partipolitiska organisationer spelar avgörande roll för utvecklingen i Malmö, icke minst muslimska organisationer, som vi vet företräder ett ökande antal medlemmar med en extremt negativ syn på Israel som stat och i många fall även på judarna som etnisk grupp.

Avslutningsvis vill jag kritisera tonen i Hans Wallmarks artikel i norska Dagbladet. Det är en sak att avfärda ett litet parti utan riksdagsrepresentation med stämplar som ”populister” och annat. Det visar likafullt bristande debattvilja och politiskt högmod, men i viss mån får myggor finna sig i att avfärdas av elefanter. Här har Hans Wallmark vägrat debattera sakfrågan och istället angripit ledaren för Norges näst största parti, tillika statsministerkandidat, för att vara en populist. Jag tycker det är oartigt och odiplomatiskt, kanske rentav oansvarigt. Ledande svenska politiker som uttrycker sig ignorant mot andra länders ledande politiker, riskerar att skada förhållandet mellan länderna.

2 responses to “Wallmark (M) blundar med båda ögonen

  1. Sitat: FrP’s mål är att bilda sig en helhetsuppfattning om situationen i Malmös problemområden, med syfte att lära av problematiken där, så att de kan verka för att situationen inte skall upprepas i norska städer.

    Eh, nei. FrP ønsker å nevne ”Islam”, ”Innvandring” og ”Æresdrap” så ofte, og så høylytt, som mulig. Dette handler om populisme, mediaomtale og VALGKAMP. FrP’s Per Sandberg har etter ”utflukten” til Malmö introdusert et forslag hvor det skal settes inn økonomiske sanksjoner mot ”ikke-vestlige innvandrere”, altså fjerne barnetrygd fra de som ikke har råd til å bo noe annet sted enn i utsatte områder i nærheten av Oslo.

  2. Så här är det: Du vill bara inte att problemet med islamisering och massinvandring överhuvudtaget ska diskuteras. Då kommer också stämplarna… rasism… populism… främlingsfientlighet. Till ingen nytta för debatten.

    Om det handlar om valkamp eller inte, är väl upp till de andra norska partierna. Låter de FrP stå ensamt med att ta massinvandringsproblemet på allvar, så är det givet att de kommer förlora många väljare till FrP.

    Ang. det sista så är det ett utmärkt förslag för att motverka ghettoisering. Ikke har råd till å bo? Det tror jag inte en sekund på. Ghettoområdenas hyror är inte särskilt billiga för hyresgästerna, i den mån de nu betalar för sig själva. Det är långt billigare att bo på mindre orter och i glesbygden, där markpriser och andra omkostnader är långt lägre än i förortsområdena, som oftast ligger på rätt dyr och attraktiv mark. Så är det i Sverige och du får gärna motbevisa mig om andra förhållanden råder i Norge, vilket jag inte tror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s