Systemkritiska bloggar uppmärksammas i P1

srsvepappReportaget kan betraktas som en vild blandning av korrekta observationer, konspirationsteorier, ett visst mått av slutledningsförmåga i vissa delar och allmänt förfasande över att PKvänstern möter motstånd i bloggvärlden. Jag tappade räkningen hur många gånger ordet ”främlingsfientlig” nämndes.

Det erkänns att bloggarna spelar en allt större roll i opinionsbildningen, och att de systemkritiska (i reportaget kallat ”främlingsfientliga” med variationer) bloggarna har arbetat sig upp till ett betydande utrymme. Det fokuseras på de för stunden 15 översta bloggarna i politik-kategorin på bloggtoppen.

Reportaget betonar att flertalet systemkritiska bloggar är anonyma, men min uppfattning är att det är omkring 50/50, och att det ungefär motsvarar samma ratio som i den svenska politiska bloggvärlden i övrigt. Representanter för regimvänliga, mångkulturförespråkande organisationer (Quick Response, Gringo, Expo) får yttra sig oemotsagda.

I en annan del av reportaget intervjuas även Thoralf Alfsson, kommunpolitiker och sd-bloggare från Kalmar, liksom Martin Kinnunen, bitr. pressekreterare för Sverigedemokraterna. Rapporteringens mål är här att försöka visa på band och organiserat samarbete mellan Sverigedemokraterna och anonyma partipolitiskt obundna bloggar som uppfattas som systemkritiska som också finns, liksom bloggar som uttrycker stöd för Sd utan att för den skull vara bundna till partiet.

Något organiserat samarbete av nämnt slag, sanktionerat av partiet, finns inte. Kontakter och band mellan bloggare med liknande åsikter knyts på olika nivåer och uppstår spontant vilket är jättebra, men varför skulle då partiet lägga sin dyrbara tid och kraft på att engagera sig i något som fungerar utmärkt när det får sköta sig självt?

Troligen är reportagets syfte att så mystik som inte finns, i hopp om att öka misstänksamheten mot systemkritiska, Sverigevänliga bloggar. Försöka duger…

Det mest huvudlösa yttrandet i reportaget måste vara följande: (återfinns vid ca 2 min)

Att försöka påverka nyhetsrapporteringen, det är ganska allvarligt tycker jag. Och att journalister låter sig påverkas. Det är väldigt allvarligt.

Det är alltså Arash Mohktari, reporter på den regimvänliga PK-blaskan Quick Response, som tycker det är allvarligt om journalister påverkas av intryck utifrån. Vidgade vyer är livsfarligt för den som skyr verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s