Läsarna klagar på HD's censur

Puh… det sista av dagens 5 inlägg nu. Nytt personligt bloggningsrekord faktiskt.

Det kommenteras som aldrig förr på hd.se, konstaterar tidningen i en undersökning. Det är bra att det finns kommentarsfunktioner, och jag vill även passa på att berömma Helsingborgs Dagblad för kopplingen till Twingly, som ger bloggare en möjlighet att skapa dubbelriktade länkar mellan sina bloggar och relaterade sidor på hd.se.

Vad som är mindre bra är censuren. HD har satt upp tydliga regler för debatten, och de reglerna är bra. Givetvis ska inlägg som bryter mot de reglerna tas bort, för att hålla ordning i debatten. Men det stannar tyvärr inte där. Inlägg tas ofta bort till synes godtyckligt och beroende på de åsikter som framförs. Jag har själv drabbats ett par gånger och det är många som klagar.

Vad som är uppenbart är att tidningens åsikter ofta står helt på kant med en klar majoritet av kommentarernas. Det gäller särskilt invandringsrelaterade frågor.

Annonser

4 responses to “Läsarna klagar på HD's censur

 1. Jag har i ett nytt inlägg försökt sammanfatta hur jag tänker när det gäller ”censuren” på hd.se: http://hd.se/blogg/karlsson/2009/01/07/darfor-publicerar-vi-inte-alla-kommentarer/

 2. Tack för informationen.

  Det är välkommet att HD har noterat klagomålen såpass mycket att de skrivit en artikel om det, och vill få ut sin syn på saken.

  Det ändrar dock ingenting i den kritik jag gav i min bloggpost. Det ändrar iofs ingenting i berömmet heller, för HD använder bättre än många andra dagstidningar den nya tekniken i demokratins och yttrandefrihetens tjänst, enligt vad jag beskrev i min bloggpost.

  Men jag menar fortsatt att fler debattinlägg än nödvändigt tas bort från HD’s debattsidor, d.v.s. även inlägg tas ibland bort som inte bryter mot de debattregler som HD själva har satt upp. Det verkar mer ha med de framförda åsikterna att göra.

  Vad beträffar Helagotland.se’s stängning av läsarkommentarerna, så kan man snacka om att blåsa upp en höna av en fjäder. ”Stora problem” handlar det knappast om, men kanske en vilja att markera mot läsarna?

  Yttrandefrihet och anarki är 2 skilda saker. Det är fullt demokratiskt att slå på förhandsgranskningen. Läsarna har förståelse för att det nattetid kan dröja ett par timmar att få igenom ett inlägg, men givetvis kan en seriös tidning inte stänga kommentarsfunktionen helt bara för att det är julhelg.

 3. Nu är dom värre än någonsin. HD skriver om kontrveriella ämnen men man får inte ha åsikter om dem. Inte fel åsikter i alla fall. Jag ser tydliga likheter i vår samhällsutveckling som den man kan utläsa av europas 1900-talshistoria, vilken ledde till diktaturer, krig och utrensningar. men det händer så klart inte här och nu. Så sa man för även då. Censur ska vara befogad, inte godtycklig.

 4. Ja såhär ett år efter min postning, har ingenting blivit bättre på HD vad gäller censuren, snarare tvärtom.

  Ta t.ex. reportaget om ”Fallet Mustafa”, http://hd.se/angelholm/2010/01/09/darfor-vill-myndigheterna-skicka/kommentarer/

  Av 6 kommentarer har 2 fått stå kvar, båda positiva till PK-linjen vad gäller invandringspolitiken.

  Och under nedanstående postning tog de bort diskussionen helt:

  http://hd.se/angelholm/2010/01/08/politiskt-krav-att-mustafa-ska-fa/

  Jag är iofs inte ensam om att beklaga detta, även FP gör detsamma. Sist i sitt inlägg nedan, beklagar de också censuren på HD… eller är det kanske det faktum att människor har olika åsikter i invandrings/integrationsfrågan som de beklagar? Döm själva:

  http://noteratavfpangelholm.blogspot.com/2010/01/folkpartiets-syn-pa-saken.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s