Kriget mot terrorn i Gaza på elfte dagen

Israels krig mot Hamasterrorismen fortsätter. Strategiskt är jag lite frågande till varför israelerna har så bråttom och nu går in i markstrider i såpass hög omfattning i tätbebyggelsen. Det är bara på marken i dessa områden som Hamas har chansen. Visserligen fortsätter Hamas raketbeskjutning mot Israel, med en tendens mot minskande omfattning. Just nu verkar fler israeler dö i strid i Gazas gränder, än som följd av Hamas raketer mot Israel.

Israel har tveklöst kapaciteten att dela in Gazaremsan i småbitar, och isolera dem från varandra. Till viss del är det arbetet redan gjort och genomfört relativt oblodigt under några timmar. Israel har också kapaciteten att ockupera gränsområdet mot Egypten och hela havsområdet utanför, utan att behöva gå i närstrider på marken i onödan.

Det jag föreslår är total isolering av terroristerna i enklaver som kan knäckas en efter en, ev. efterhand som de minskas ner till mindre och mindre geografiska delar. Isolering, utnötning och tidsmässigt tålamod knäcker Hamas, inom realistiska förutsättningar. Angrepp mot strategiska mål sker under tiden liksom nu, med stort fokus på de egna soldaternas säkerhet.

Får terroristerna inga försörjningar av vapen och ammunition utifrån, så är de förstås rökta på lite sikt. Möjligen kan en totalinvasion av stadsområdena sedan göras längre fram, när terroristerna försvagats p.g.a. isoleringen, om så anses nödvändigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s