Elever indoktrinerades i Höganäs

expo1
Alexander Bengtsson från det regimstödda och extremvänsteranstuckna propagandaorganet Expo har föreläst för högstadieelever på Tornlyckeskolan i Höganäs. Man får hoppas att eleverna intog en mer kritisk och ifrågasättande inställning till föreläsaren, än HD-journalisten Richard Bjällstrand.

Det påstådda syftet med bildandet av Expo kan låta gott: Att bekämpa rasismen i samhället. Något gick dock snett redan innan organisationsbildandet ens var över 1995. Med klientel som bl.a. den flerfaldigt våldsbrottsdömde AFA-aktivisten Tobias Hübinette i ledningen, var det kanske inte så konstigt.

Huvudvapnet i Expos propagandaarbete är att sudda ut skillnaderna mellan rasism och invandringskritik. Som grund för det arbetet rapporterar de massivt och likartat om företeelser med kopplingar till båda dessa skilda teman, så att de därigenom framhäver en bild av att rasism och invandringskritik skulle vara samma sak. Den som vågar yppa någon form av offentlig kritik mot den stora invandringen till Sverige riskerar att hamna under Expos lupp och, utan att få sin motivering granskad, jämställas med rasister och nazister. Expo har efterhand vuxit fram som regimens ledande propagandainstrument mot Sverigedemokraterna och under senare år gjort till sin huvuduppgift att stämpla partiet som alltifrån rasistiskt till allmänt odugligt.

Expo har gjort sig känt för en rad propagandistiska särgranskningar av Sverigedemokraterna. Några vetenskapliga och objektiva jämförelser mellan Sverigedemokraterna och andra svenska partier har de däremot aldrig presenterat. Så var t.ex. Expos huvud-scope inför valet 2006 att framställa Sverigedemokraterna som ett brottsligt parti. De hade förvisso någorlunda trovärdigt kommit fram till att 10% av sd-kandidaterna på valsedlarna någon gång dömts för brott, småbrott bortsedda ifrån. Motsvarande siffror för andra partier presenterades i vanlig ordning inte. I det fallet tog dock en driftig reporter på Sveriges Radio hand om referensundersökningen och genomförde samma granskning för riksdagspartierna. Motsvarande siffra hamnade för dessa på 19%, vilket effektivt satte P för Expos ”bevisning” kring sd-politikers påstått höga brottsbelastning.

Det är inte enbart Sverigedemokraterna som Expo försöker sammanföra med nazism och misskreditera på andra sätt. Dansk Folkeparti och norska Fremskrittspartiet (som med nuvarande opinionsläge kan vara norska regeringsledare efter stortingsvalet 2009) har utsatts för Expos propaganda, liksom även SPI (Sveriges Pensionärers Intresseparti).

I den mån Expo överhuvudtaget arbetar mot rasism, så handlar det enbart om rasism riktad mot invandrare, aldrig om rasism riktad mot etniska svenskar. Expo behandlar alltså inte rasism-problemet förutsättningslöst och som ett helhetsbegrepp, utan låter offrets hudfärg och ursprung avgöra om en händelse eller företeelse (brottslig eller inte) ska betraktas som rasism eller inte. Expos sätt att genomföra vad de kallar för sitt uppdrag, är därmed i sig rasistiskt.

Expos s.k. kamp mot rasism har aldrig givit något som helst mätbart positivt resultat i form av minskad rasism i något sammanhang. Det finns skäl att befara att Expos verksamhet tvärtom förvärrar problemet och spär på misstron, eftersom de ensidigt skuldbelägger en etnisk grupp som skyldig till hela rasism-problemet.

Expo kallar sig opolitiska och demokratiska. Det första är ren lögn eftersom deras huvuduppgift är att motverka ett utvalt svenskt politiskt parti. Expo tar dessutom emot stöd från flera partier i riksdagen och flera av deras medarbetare har ett förflutet i dessa, eller är fortfarande aktiva där. ”Demokratisk” är ett subjektivt begrepp som använts i propagandasyfte förr. Det ”demokratiska” Expo, Den tyska ”demokratiska” republiken, o.s.v. Hur Expo benämner sig själva speglar hur de arbetar, d.v.s. med en blandning av lögner, sanningar och halvsanningar.

Expo tar inte trovärdigt avstånd från våld och olagligheter som medel i sin politiska kamp. Efter en våg av fysiska angrepp mot folkvalda sverigedemokrater för något år sedan, försågs Expo-hemsidan med en banner som tog avstånd från fysiskt våld mot sverigedemokrater. Behovet av att lägga upp bannern tyder på en viss grad av sjukdomsinsikt från åtminstone någon Expomedarbetare. Tittar man på Expos hemsida idag så är bannern borta. I länksamlingen finns bl.a. en länk till extremvänsterföreningen Syndikalisterna, vilka har nära band till våldsvänstersekten AFA. Bakom rubriken: ”Så tar du debatten med sverigedemokrater” har Expo en bild på en suddigt framställd boxare. Det är fortfarande så att Expo förutom sin politiska propagandakampanj, uppmuntrar sådant som skrämmer folk från att sympatisera med och engagera sig för Sverigedemokraterna.

För mer historia kring Expo, hänvisar jag till bl.a. Mattias Karlssons efterforskningar, som finns listade här.

Jag övergår nu till ett par kommentarer på HD-artikeln om Expo-besöket på högstadieskolan i Höganäs.

– Det är precis så sverigedemokrater och nazister vill att du ska tänka.

Där kom det igen. Expopropagandan går hela tiden ut på att förnedra invandringskritiker genom att jämställa dem med nazister.

– Men istället för att säga att det är invandrare som står bakom brott är det mer riktigt att säga att det är män och killar som står för nästan all brottslighet. Men det är inte de rasistiska krafterna intresserade av, sa Alexander Bengtsson inför de församlade åttorna.

Det jag som sverigedemokrat är intresserad av, är en öppen debatt och att få bort de skygglappar som finns kring kartläggningen av samhällsproblem, där organisationer som Expo istället försöker strypa och lägga locket på. Jag tror på människan som individ, men för den skull finns inte alla förklaringar till samhällsproblemen strikt på den individuella nivån. Tror man det är så, så har man en endimensionell bild av verkligheten.

Samhällsproblem är ofta relaterade till olika typer av gruppindelningar av människor. En del sådana indelningar talas det öppet och fritt om, medan andra är tabubelagda. Det kan handla om alltifrån könstillhörighet som Alexander Bengtsson nämner, till etniskt ursprung som han vägrar att erkänna trots att statistiken från BRÅ talar sitt tydliga språk. Såväl män som invandrare än överrepresenterade när det gäller våldsbrottslighet. Låt oss för all del diskutera BÅDA de aspekterna och alla andra aspekter som kan finnas. I min värld får samhällsproblem ALDRIG mörkas bara för att debattnivån har lågt i tak a la Sverige 2008, eller av rädsla för att känsliga grupper (män/killar, somalier/araber, eller vilka det nu än må handla om) kanske kan känna sig trampade på tårna.

Att föreläsa mot högerextrema grupper kan vara förenat med vissa risker och besöket i Skåne var inget undantag. Alexander Bengtsson uppger att någon på Expos hemsida nyligen skrivit att ”han ska åka hem från Skåne i en kista”.

Det går inte att skriva någonting alls på Expos hemsida. Det finns inga kommentarsfunktioner där. Kanske menar HD-journalisten att Bengtsson mottagit hot via email? Ev. hot skall fördömas och de borde polisanmälas av Bengtsson själv. Man behöver inte vara någon Leif GW för att föreslå att inträffade hot mot Bengtsson troligen kommer antingen från någon enstaka galning eller från någon aktiv i de våldsamma nazistiska grupper som Expo använder som slagträ, för att demonisera sverigedemokrater och andra demokratiskt verkande invandringskritiker.

Skolelever behöver lära sig tänka kritiskt och självständigt, inte utsättas för hjärntvätt från propagandaföreningar som Expo. Problemet är inte att Expo tillåts yttra sig på en skola, utan består i kombinationen av att de inte är ärliga med sina mål/syften och att de får stå oemotsagda. Detta är något som rektor Lars-Göran Halldén misslyckades med att styra upp på Tornlyckeskolan. Förhoppningsvis kommer andra rektorer att agera klokare.

Expo kan antingen portas (ja, det är ingen allmän frihet för vem som helst att få föreläsa för elever i en skola, utan det skall förstås ha ett utbildningssyfte), eller så bakar man in deras föredrag i ett sammanhang som blir en del av undervisningen. Där kan ju Expo fungera utmärkt som ett levande exempel på hur propaganda används än i våra dagar och på vår egen hemmaplan, i försök att styra människors tankar uppifrån. Tas en sådan diskussion med eleverna i samband med Expo-besök, så menar jag att det t.o.m. kan vara positivt. Är inte skolan mäktig den uppgiften, så är det däremot bättre att porta dem. Politisk/religiös eller annan indoktrinering av unga har ingen plats i ett modernt västerländskt samhälle.

Annonser

One response to “Elever indoktrinerades i Höganäs

  1. Pingback: Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner! » Archive » Patrik Ohlsson: Elever indoktrinerades i Höganäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s