Sd allt närmre vågmästarroll

sifoSIFO’s väljarbarometer för november placerar åter Sverigedemokraterna i riksdagen. I de senaste SIFO-mätningarna har partiet hamnat över 4%-spärren i 3 mätningar av 4. Dessutom är det så att Sverigedemokraterna före de senaste 4 SIFO-mätningarna, aldrig låg över 4%. Detta bekräftar således en uppgående trend för partiet, en teori som stärks om man betraktar partiets samlade genomsnittliga resultat i samtliga opinionsmätningar.

Vad som också är intressant är trenden mot minskad skillnad mellan blocken, vilket även andra opinionsinstitut visat. SIFO ger dock till skillnad från andra opinionsinstitut ingen skjuts framåt för Vänsterpartiet, utan visar istället en minskning för partiet till 4,7%.

SIFO’s novembermätning ger Alliansen 43,2% mot de rödgrönas 51,8%. Sd-stöd för en rödgrön regering kan inte bli fallet så länge Mona Sahlin leder Socialdemokraterna, enligt Sd’s partiledare Jimmie Åkesson. Jag har dessutom personligen svårt att se att Sd skulle kunna stödja en regering där det öppet demokratifientliga Vänsterpartiet ingår.

Alliansen ska givetvis inte se detta som intäkt för garanterat Sd-stöd. Ett sådant kan endast bli fallet (enligt Björn Söders tal i Almedalen 2008) efter hårda förhandlingar där Sd ges inflytande. Om så blir fallet, vilket är den enda reella möjligheten för Alliansen att regera vidare efter 2010, så är de rödgrönas försprång nu nere på drygt 4%, vilket är det lägsta sedan valet 2006.

Noteras kan också att undersökningen visar på fortsatt starkt stöd för Sverigedemokraterna bland LO-anslutna, där Sd med bred marginal passerar V.

Länkar till
Svenska Dagbladet
Helsingborgs Dagblad
Sdkuriren

4 responses to “Sd allt närmre vågmästarroll

  1. Mycket intressant och välskrivet inlägg, Patrik. Som vanligt, alltså. Kort och enkelt uttryckt på ett kärnfullt vis.

  2. SD är inte främlingsfientliga, de vill däremot att man ska se på sveriges ohämmade invandring (96.000 personer 2007) i nytt ljus. Jag är själv andra generationens invandrare från sydamerika, och jag är VÄLDIGT oroad av Sveriges långtgående islamisering, som alltmer visar sitt rätta ansikte. Sverige och Europa är REELT hotade, något som medelklassen/sverigesvenskar av vänsteråsikter/journalister (hej 68) har svårt att förstå i sina fina boningar i innerstan eller svensson-förorter (hej Täby, hej Vallentuna, hej Vaxholm, hej Danderyd), där de inte ser hur islamiserat delar av sverige REDAN är.

  3. Tack Tobias… försökte bara någorlunda förutsättningslöst sammanfatta läget.

    Olbap, du har så rätt. Den snabba islamiseringen är ett hot mot alla som bor i Sverige, både ursvenskar och nysvenskar, och mot kommande generationer svenskar, med eller utan invandrarbakgrund. Sverige behöver en ny politik som bygger på insikt och ansvar, en politik som värnar Sverige och politiker som inte skäms för det som är svenskt.

    Vi har inte fått något av våra förfäder, utan vi lånar något av våra barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s