Norden runt vecka 43

Höger och nationalister framåt i Finland.

Kommunalvalet som hölls i Finland den 26 oktober, innebar en tillbakagång för Centern och Socialdemokraterna, medan Samlingspartiet (motsv. moderater) gick framåt. Det finsknationalistiska partiet Sannfinländarna mångdubblade sin väljarandel från knappt 1 % till 5,5%, medan det svensknationalistiska Svenska Folkpartiet backade till 4,7%. För första gången på många år är därmed det största etniskt fokuserade partiet inte längre svensknationalister, utan finsknationalister. I sammanhanget skall dock påpekas att det av dessa 2 partier endast är finsknationalisterna som är aktivt för en restriktiv invandringspolitik i Finland.

Personröstsegrarna gick dock inte till de större partiernas kandidater, utan där segrade De Grönas Osmo Soininvaara, med Sannfinnländarnas Timo Soini på andra plats.

Om det finska valet i
Helsingborgs Dagblad (observera den intensiva ”populist”-stämplingen av Sannfinnländarna, medan andra partier inte stämplas)
Yle’s svenskspråkiga redaktion

Dansk extremvänster bekämpades med tårgas

Extremister på vänsterkanten samlade under lördagen till demonstration mot det avvisningsläger där lycksökare väntar på att få resa hem. Polisen stod givetvis förberedd, men trots det lyckades demonstranter förstöra en del av inhängnaden, innan polisen satte in tårgas vilket effektivt fick slut på förstörelsen. Polisen grep ett 40-tal extremister och det rådde en mycket upprörd stämning bland demonstranterna. Först sedan polisen hotat att gripa samtliga närvarande, lugnade sig folkmassan och löstes efterhand upp.

Många av de hemreseväntande blev skrämda av demonstrationen. Röda Korset, som befarade att vänsterextremisterna kunde bli våldsamma, erbjöd före demonstrationen de hemresande att få vistas på annan plats tills det var över.

Rapporter från:
BT
Jyllandsposten

Isländsk vilsenhet kring EU

Island har drabbats hårt av den ekonomiska krisen, och EU-anhängare utnyttjar detta som ”bevis” för att Island nu måste gå med i EU. Jag förstår att det finns en rädsla bland islänningarna efter det som hänt, men de måste förstå att skulden ligger hos deras egen regering och deras egna banker. Det är dessa som tillåtit Island att förvandlas från nation till högriskfond. Det duger inte att tro att nån snäll utomstående stormakt ska vara räddningen, när man själv bär hela ansvaret.

Island är ett fantastiskt land och har en fantastisk kultur, som förmodligen kommer överleva betydligt längre än den svenska. Behöver de krishjälp så menar jag att den bör komma från de nordiska länderna i första hand, och givetvis förknippat med villkor som förhindrar en liknande situation igen.

Länk till Sydsvenskan

Sd höll kommunkonferens i Gävle

Jag hade tyvärr inte själv möjlighet att närvara, så jag kan inte rapportera så mycket om det, förutom att ge följande länk:

Rapport från Sverigedemokraternas hemsida

Konferensen var av allt att döma mycket trevlig och lyckad, tillika störningsfri.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s