V fryses ut av S och Mp

Ett trendbrott i svensk vänsterpolitik? Ja, högst sannolikt! Förhållandet mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har länge kärvat och nu nått ett sammanbrott. Socialdemokraterna har hittat en ny samarbetspartner i Miljöpartiet, och när dessa nu efter sin medlemsomröstning beslutat slopa kravet på utträde ur EU, så öppnar Sahlin famnen.

För en sverigedemokrat kan det tyckas som pest eller kolera, men det finns gradskillnader. Vänsterpartiet har utkristalliserat sig som det mest odemokratiska av riksdagspartierna, både sett till sin historia och hur de agerar idag. S.k. förnyare finns förvisso i partiet med har körts över på partikongresserna. Det är gammelkommunismens arv som sätter tonen, icke minst genom den demokratifientlige partiledaren Lars Ohly. På kommunal nivå menar jag dock att partiets företrädare bör bedömas från fall till fall. Jag vet av egna erfarenheter att de kan ha väldigt olika inställning från kommun till kommun, och vänsterpartister förtjänar precis som andra att bedömas individuellt. Med det sagt kvarstår dock mitt försiktiga välkomnande att Vänsterpartiet nu trycks bort från varje möjlighet att delta i en svensk regering för överskådlig framtid.

Vänsterpartiet kommer enligt Mona Sahlin att ställas utanför även långsiktigt, eftersom de inte accepterar budgetregler, budgettak och överskottsmål i de statliga finanserna. Sahlin kallar S+Mp-samarbetet för det trovärdiga alternativet och säger att Vänsterpartiet försuttit sin chans.

Lars Ohly kallar S-Mp-överenskommelsen för ett stort misstag och försäkrar att Vänsterpartiet inte kommer vara med och rösta fram en ev. S+Mp-regering efter valet 2010. Det är ett hot som inte är trovärdigt eftersom det nog mest handlar om en process där V får vänja sig i sin nya utanförroll på den extrema vänsterkanten, men som ändå kan kosta väljare.

V-väljarna underförstår med sin röst på partiet också att det är S-regering som gäller. En V-röst kan hädanefter betyda en röst som underlättar för bildandet av en Alliansregering, så de V-väljare som ser S-regering som viktigt (troligen 99% av V-väljarna) gör klokt i att överväga framöver om de inte borde skifta till att rösta direkt på S istället. Det här skulle därför mycket väl kunna innebära ett fall i väljaropinionen för Vänsterpartiet och i bästa fall kan förnyade riksdagsmandat vara i farozonen.

Mona Sahlin och de 2 Mp-språkrören planerar nu en gemensam turné under hösten. Ohly får se spektaklet från läktarplats.

Relaterade länkar till
Helsingborgs Dagblad
Svenska Dagbladet
Dagens nyheter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s