ND – SSU i debatt

I det halvtimmeslånga TV2-programmet Skolfront visades 2/10 ett inslag på temat om det lilla Södertäljebaserade Nationaldemokraternas rätt att släppas in i skolorna. Marc Abramsson (ND) var där, liksom Jytte Guteland (S) och ett par inbjudna rektorer. Det kanske är att ta i att kalla det för debatt, men i viss mån bröts iaf Gutelands och Abramssons argument emot varandra. I den mån det nu var en debatt så vann Abramsson en jordskredsseger över en otroligt blek Guteland. Det säger jag knappast av beundran för Abramsson, utan det var snarast en seger på walkover.

Att döma av reaktionerna efter debatten i ett par debattforum, bl.a. SVT’s eget, så räckte Abramssons plädering om att demokratin ska gälla även hans parti, för att vinna segern. Ja, hur kan man förlora mot någon som inte står upp för yttrandefrihet eller ens alla folkvalda partiers (ND har 3 mandat i 2 kommunfullmäktigeförsamlingar) lika rätt att yttra sig på lika villkor? Varenda människa med ett sinne för demokrati som med en hårsmån överstiger Kim Jong Ils, Stalins och Hitlers, besegrar förstås Guteland och hennes SSU i en demokratidebatt.

Justitiekansler Göran Lambertz (den person som yttrade sig klart klokast av alla inblandade i programmet) har dessutom redan behandlat frågan och bekräftat alla partiers lika rätt att yttra sig på skolor.

Att plocka in ND i ett debattprogram i SVT var ett intressant och ovanligt drag, men jag hade hellre sett att upplägget varit att dissikera ND bit för bit på ett sakligt sett utifrån deras partiprogram och uttalanden. Guteland hade trots (eller tack vare) upplägget alla chanser att ta initiativet och vinna på argument, att visa att ND’s åsikter och syn på svensk etnicitet har tydliga drag av rasism enligt ordbokens bemärkelse, men hon tog dem inte.

ND lär förresten spontant ha önskat debatt med Sd under Almedalsveckan 2008. De ska ha känt sig avsnästa av nekandet, men det hade väl snarast att göra med dålig respekt för att mina partikamrateras tidspressade program inte gav utrymme för spontana avvikelser, och ärligt talat så måste ju nyttan också vägas in med att lägga tid på debatt med ett parti som endast fått 3000 riksdagsröster. En debatt Sd – ND kunde annars varit intressant, och ett tillfälle att klargöra skillnader mellan Sd’s öppna, inkluderande syn på svenskhet och ND’s slutna, exkluderande syn på svenskhet, och att belysa hur ND gör gemensam sak med riksdagspartierna i sitt vurmande för segregation och att invandrare ska nekas assimilering i det svenska samhället.

Debatten diskuteras här på Sdu’s forum. Bl.a. är debatten från SVT’s forum inkluderad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s