Val i Bayern, Österrike. "Val" i Vitryssland

Kan man tala om valnederlag när man får 43% av rösterna? Ja i tyska Bayern kan man om man heter CSU. CSU, som är systerparti till det tyska regeringspartiet CDU, har nämligen enväldigt regerat Bayern i 45 år. Efter den gångna helgens delstatsval går den epoken i graven och CSU kommer tvingas samregera med minst ett annat parti för att behålla makten.

Det kan säkert vara vitaliserande för demokratin när ett gammalt mönster nu bryts, men samtidigt har CSU varit ett framgångsrikt parti som producerat fantastiska politiker som lett Bayern mot framgång och att i många avseenden bli den mest framgångsrika tyska delstaten. Partiet är konservativt, ofta ansett mer konservativt än CDU eftersom de starkare betonar traditionella och kristna värden. De gör med andra ord skäl för att betraktas även som värdekonservativa.

Den legendariske Franz Josef Strauss, ofta betraktad som landsfader i Bayern och ibland för hela Tyskland, ledde CSU fram till sin död 1988. Som en följd av valnederlaget (!) kommer nuvarande partiledaren Erwin Huber att ställa sin plats till förfogande.

CSU enligt Wikipedia

Österrike hade val samma helg som tyska Bayern. Resultatet ”chockade” eftersom det innebar en comeback för nationalistiska, inom EU-etablissemanget icke accepterade, partier. Denna gång handlade det om 2 stycken som fick ca 15% av rösterna vardera. Det ena, FPÖ, är det parti som 1999 ingick i en koalitionsregering med det konservativa ÖVP, vilket ledde till en bojkott från EU, som inte kunde finna sig i hur det österrikiska folket röstat. Det andra partiet är BZÖ, som leds av Jörg Haider, samme man som 1999 ledde FPÖ mot seger och regeringsposition.

Det är ofta svårt att veta vad som är sant och inte när det gäller majoritetsnationalistiskt sinnade partier överhuvudtaget, eftersom västerländska media, de svenska troligen allra värst, oftast låter propaganda väga tyngre än fakta. För den skull ska man inte automatiskt ta alla partier till sitt hjärta bara för att de kallar sig nationalistiska och kanske är emot en för stor invandring, vilket är fallet med både BZÖ och FPÖ. Jörg Haider, som leder det förra och har varit ledare för det andra, är tveksam som demokrat av flera skäl. Bl.a. var han god vän med Saddam Hussein och ville att Österrike skulle odla förbindelserna med Husseins fasansfulla regim. Likväl har FPÖ intagit en tuff inställning gentemot islamism.

Den EU-bojkott som inleddes mot Österrike när FPÖ 1999 tack vare starkt stöd hos österrikarna kom in i regeringen, var ett öppet bevis för att EU inte är en demokratisk organisation. Det var också ett bevis för att EU ser stora och små medlemsstater med olika glasögon. När Berlusconi bildade regering i Italien med nationalistiska partier, en direkt parallell situation till den i Österrike 1999, hördes inte ett knyst. Italien var givetvis för stort för att bojkotta, det skulle kostat EU för mycket att riskera kylda relationer med en av sina största och mäktigaste medlemmar. I sammanhanget kan nämnas att Österrike befolkningsmässigt med ca 8 miljoner invånare ligger mycket nära Sverige, och har ungefär lika många/få ledamöter i EU-parlamentet som Sverige.

Hemsidor (utan engelsk översättning) för
BZÖ
FPÖ

Från raukarna vid gotländska Hoburgen är det mindre än 50 mil till diktaturen Vitryssland. Där hölls samtidigt med de 2 nämnda valen en valfars. Hela 70 oppositionspartier tilläts ställa upp i parlamentsvalet, utan att ta ett enda mandat. Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE tilläts närvara vid fusket, men utan att få minsta insyn. De fick t.ex. inte se något av rösträkningen. De kunde dock rapportera om flera fall av avsiktlig förfalskning av valresultat.

Helsingborgs Dagblad om diktator Lukasjenkos valteater

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s