Ny väljarundersökning


Synovate/Temo presenterade idag en ny opinionsundersökning, som visar att Sd och Kd fortfarande ligger jämsides, med den skillnaden att Kd inte har någon ”skämmighetsfaktor” att räkna med som förhöjare av resultatet. Partierna får vardera 3,3% av rösterna enligt undersökningen. Det är en bra siffra för Sd, dock lite lägre än vi på senare tid blivit bortskämda med.

Aftonbladet dristar sig samtidigt att fråga läsarna ”Om det var val idag, vilka skulle du rösta på?”. I hopp om att läsarna skall glömma bort Sverigedemokraterna, utelämnas det alternativet. Läsarna glömmer dock inte så lätt. Om vi antar att 70% av rösterna på ”Övriga partier” går till Sd, vilket brukar vara ungefär den andel Sd på sista tiden fått av rösterna på partier utanför riksdagen, så motsvarar det drygt 19% av rösterna. De återstående 8-9 procenten får förmodas vara såpass splittrade att inget enskilt ytterligare parti skulle ligga över 4%. Värt att notera är att både C och Fp hamnar under 4%, medan Kd nätt och jämt ligger över.

Spontana väljarförfrågningar om partisympatier tenderar att ge resultat som för vissa partier avviker kraftigt från de officiella opinionsmätningarna. Ett genomgående mönster är att Centern brukar få oväntat lågt stöd i sådana undersökningar, medan Sverigedemokraterna brukar få oväntat högt stöd. Inga ansatser har mig veterligen gjorts för att försöka förklara varför så är fallet, men jag tror själv att Sd’s höga stöd till stor del beror på hög internetaktivitet bland våra sympatisörer. Det är något som märks även i andra sammanhang, t.ex. inom bloggvärlden. En annan orsak kan vara att den skämmighetsfaktor som reducerar Sd’s resultat i sådana undersökningar där anonymiteten inte känns tryggad (opinionsmätningar, vallokalsundersökningar), inte märks i internetundersökningar där man väljer parti med ett musklick, eftersom det upplevs som lika anonymt som att stå i valbåset.

Roar man sig med att utreda konsekvenserna av att väljarundersökningen, baserad på knappt 18000 röster, skulle ha varit ett riktigt valresultat, så finner man (med nämnd förutsättning att Sd uppbär 70% av rösterna inom övrig-kategorin) följande mandatfördelning i riksdagen:
M 59 (-38)
Fp 0 (-28)
C 0 (-29)
Kd 17 (-7)
S 144 (+14)
Mp 17 (-2)
V 34 (+12)
Sd 78 (+78)

Det skulle vara upplagt för vänsterregering eftersom S+V+Mp skulle få 195 mandat. Sd skulle med 78 mandat vara större än Alliansen med sina 76 mandat. Orimligt? Ja troligen inför valet 2010. Situationen skulle dock påminna starkt om resultatet efter det norska stortingsvalet 2005, om man ersätter med motsvarande partier.

Den här bilden från en annan internetundersökning var också väldigt talande 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s