Putins statsterrorism

Trots vapenstillestånd i Georgien och vad man kan betrakta som en rysk seger i och med den georgiske presidenten Michail Saakasjvili skrivit under vapenvileavtalet, så fortsätter krisen och håller på att fördjupas med potential för att bli en långvarig internationell konflikt mellan Västvärlden och Ryssland.

Georgienkriget kommer visa sig kontraproduktivt för Ryssland och skadorna på de rysk-västliga förbindelserna löper risk att bli omfattande. Ryssland ses åter som ett hot av omvärlden, särskilt av deras grannländer. Vad Ryssland inte verkar fatta är att ju räddare dessa blir, desto mer går de med i NATO, något Ryssland absolut inte önskar. Ryssarna binder alltmer ris åt sin egen rygg. Sverige, som redan har täta band med NATO trots vår ”neutralitet”, bör enligt min uppfattning upprusta försvaret i första hand, och i andra hand ev. utvidga samarbetet med NATO, dock utan att binda upp oss till skyldigheter som inte gagnar Sverige eller gör vårt land tryggare. Det står dock klart att vi har många gemensamma säkerhetsintressen med övriga västvärlden, och att det måste finnas forum för fruktbara och säkerhetshöjande samarbeten.

Som påspädning på Georgienkrisen kom under veckan det polsk-amerikanska undertecknandet om amerikansk missilsköld på polsk mark, något som Ryssland ser som ett hot eftersom deras kärnvapenavskräckning kan bli verkningslös. Detta fick den ryske generalen Anatoly Nogovitsyn att hota Polen med kärnvapenangrepp. Den polske premiärministern Donald Tusk bemötte hotet med att påminna Ryssland om det ömsesidiga försvarsavtalet mellan NATO-medlemmarna USA och Polen, i händelse av ev. problem.

Hur illa kan det gå? Ryssland har besegrat lilla Georgien militärt, men det står utom alla tvivel att Ryssland i slutändan skulle förlora ett fullskaligt krig mot NATO. Det är även osannolikt att Ryssland skulle klara att slå tillbaka ett manstarkt militärt anfall från Kina. Rysslands militära budget är en bråkdel av USAs och ligger även efter Storbritanniens och Frankrikes. Ryssland har förvisso sina kärnvapen, men de är oanvändbara i praktiken. Det är skillnad på att svälja en krigsförlust som nationen förr eller senare reser sig ur, och på att utplånas för all framtid. Skulle Ryssland använda kärnvapen mot något land, så är det en garant för Rysslands permanenta, troligen omedelbara, undergång. Att skramla med dem för att skrämmas är något man kan göra några gånger. Därefter är trovärdigheten förbrukad, medan föraktet finns kvar. Detta borde herrarna Putin och Medvedev begripa.

2 responses to “Putins statsterrorism

 1. Titta på wikipedia om federation russia military forces.
  Föresten varför skulle kina anfalla Ryssland?
  De samarbetar hellre med varandra!
  Kina och Indien är inte så bra vänner.

 2. Omar,

  Här kan du se olika länders militärutgifter.

  http://www.svenska-freds.se/konflikthantering/faktablad/faktamilitarutgifter.PDF

  Du hittar Ryssland en bit ner.

  Det behövs inte mycket fantasi för att hitta möjliga anledningar till ett framtida kinesisk invasion av Ryssland. De enorma ännu till stor del outnyttjade råvaruresurserna i Sibirien. Klimatförändringen som kan göra Sibirien drägligt och odlingsbart, samtidigt som Kina hettar och torkar ut. Befolkningsojämnheterna: Kina har 1,3 miljarder invånare, det till ytan större Sibirien bara 25 miljoner. Politiskt är länderna redan idag mycket olika. Det enda som egentligen förenar dem är att båda betraktar USA som huvudmotståndare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s