Georgienkrisen visar att Sd har rätt

Det intensifierade kriget i Georgien har kapacitet att utvecklas till den allvarligaste internationella krisen sedan Cubakrisen. Ukraina uttryckte under söndagen att de kommer att hindra ryska krigsfartyg att återvända till sina baser på Krim, om de används för krigföring i Georgien. USA varnar för allvarliga och långtgående konsekvenser för de rysk-amerikanska relationerna om Ryssland fortsätter intensifiera sin krigföring i Georgien – vilket de gör. Vice president Dick Cheney skärpte tonläget ytterligare under söndagskvällen med yttrandet att Rysslands aggression inte kommer att förbli obesvarad.

Med enda ambition att försöka bedöma allvaret i situationen, måste man konstatera att det var länge sedan domedagsprofeterna fick så här mycket vatten på sin kvarn. Det kan inte uteslutas att USA/NATO på någon nivå kommer att gå in i kriget på Georgiens sida. Det måste inte automatiskt innebära ett tredje världskrig, men det ökar risken för allvarliga händelser.

Har Sverige en roll i detta? Ja i högsta grad. Sverige är medskyldigt till att krisen i Georgien uppstod, eftersom den har uppenbara kopplingar till lösrivningen av Kosovo – en lösrivning som Sverige godtog aktivt genom erkännande av Kosovo som självständig nation. Sverige gick alltså flagrant i strid med internationell lag, där länders territoriella integritet är helig och ändringar av nationsgränser endast får ske under ömsesidigt samförstånd mellan berörda parter. Den brutala lösrivningen av Kosovo har inflammerat stämningen i andra områden med separatism. Där ökar spänningen när separatister med hänvisning till Kosovo fått blodad tand att frigöra sig. Som en följd minskar även viljan till kompromisser med långtgående självstyre för minoriteter inom bibehållna nationsgränser.

Sveriges försvar har under lång tid utsatts för extrem avrustning. Den naiva och farliga försvarspolitiken som S-regeringen förde, har fortsatt under den ryggradslösa Alliansregeringen med vapenvägraren Tolgfors som försvarsminister. Danmark och Norge blir direkt berörda av en fördjupad kris mellan USA och Ryssland, p.g.a. deras NATO-medlemskap. På andra sidan Östersjön ligger baltiska länder som absolut kan bli ryska måltavlor i händelse av ett utvidgat krig. Ryssland har betydande flottbaser i Kaliningrad, vilka kan bli måltavlor för NATO i händelse av utvidgat krig. Kaliningrad ligger endast 40 mil sydöst om Karlskrona.

Det är inte alls säkert att det kommer gå så illa som till skarpt krigsläge mellan USA/NATO och Ryssland, men det är en möjlighet som måste övervägas. När man köper ett hus eller en bil är det inte alls säkert att huset kommer brinna ner eller bilen förolyckas i en trafikolycka, men det är möjligheter som måste övervägas. Det är därför man skaffar försäkringar. Sveriges försvar ska fungera som vårt lands försäkring mot en omvärld med ökad oro inpå våra gränser. Island har inte heller något militärt försvar, men de har försvarsavtal med NATO. Sveriges regeringar har sörjt för att Sverige står helt oförsäkrat i händelse av ett krig, som fortfarande KAN komma.

Sverigedemokraternas försvars- och säkerhetspolitik förespråkar ett starkt svenskt försvar och vänder sig med kraft emot den avrustning som sjuklöverpartierna gjort och gör sig skyldiga till. När det gäller Kosovo, avrådde Sverigedemokraterna starkt från ett svenskt erkännande av ”landet”. Styrkan och visdomen i de 2 sd-ståndpunkterna visar sig allt tydligare, i och med händelseutvecklingen i världen.

Det är troligt att jag kommer fortsätta blogga om Georgienkriget, beroende på hur det utvecklar sig. Jag hoppas dock kunna återgå till fokus på svensk inrikespolitik, för det är där som vi sverigedemokratiska bloggare egentligen behövs allra bäst.

Länkar till dagens uppdatering om krisen
DN
HD
Yahoo News

Ps. Inte förvånande strömmar nu stöd för Rysslands aggression in från allehanda diktaturstater. Vitrysslands stöd behöver inte bekräftas med länk och idag uttalar även Cuba sitt stöd.

Annonser

2 responses to “Georgienkrisen visar att Sd har rätt

 1. Visst, Kosovo. Men långt ifrån bara det!

  Kosovo kan ha varit en faktor som bidrog till att utlösa detta, men viktigast var väl att Georgien inte fick starta en process mot medlemskap i Nato, eftersom Nato backade när Ryssland knystade om att de inte kunde acceptera det.

  Vad är SD:s politik där? Är inte SD programmatiskt emot samarbete mellan länder i organisationer som Nato?

  Skulle SD vara för att Ryssland dikterar Georgiens Nato-anknytning? Att NAto backade blev alltså någon slags inbjudan för Ryssland.

 2. Georgiens väg mot NATO är ingalunda stängd, såvitt jag kunnat förstå, men organisationen överväger varje ny medlem noga. Syftar du på någon särskild händelse/uttalande som skulle stängt dörren för Georgien? Ryssland ville inte att Estland, Lettland och Litauen heller skulle in i NATO, men in kom de till slut.

  Jag tänker på 3 saker när jag ger tyngd åt Kosovolösrivelsens betydelse i Georgienkriget:

  * Separatisters blodande tand när de ser att andras separatism lyckas.
  * Den ökade nervositeten i länder som omfattar separatistiska områdena, när de ser att FN’s heliga principer om nationell integritet inte längre betyder något.
  * Tredje part använder Kosovolösrivelsen och förknippade händelser som ursäkt för aktivt inblandning, även militärt stöd, i annat lands interna angelägenheter. Det är tveksamt om Ryssland velat sitta med svartepetter att vara först med sådana beteenden, men det slipper de ju nu. Åtminstone kan de bygga både sin propaganda och sina handlingar därefter.

  Sd är för fortsatt alliansfrihet i enlighet med vad som inleder partiets försvars- och säkerhetspolitik (länk i mitt huvudinlägg). Därmed inte sagt att Sd är NATO-fientligt, eller har någon uttalad uppfattning om andra länders medlemskap i organisationen. Vi är bara emot att Sverige går med.

  Värt att notera är också att detta är min privata blogg. Åsikter jag framför är inte nödvändigtvis i varje andetag bekräftade som partiets uppfattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s