Journalister befäster den växande klyftan

Lotta Hördin skriver i rubriken till sin ledare i Helsingborgs Dagblad att blockpolitiken utmanas. Orsaken är Sverigedemokraternas framgångar. Om den hittillsvarande blockpolitiken åsyftas så har hon givetvis rätt. Allt fler människor uppfattar de 7 nuvarande riksdagspartierna som ett block, inte 2. Sverigedemokraterna har en tydlig roll i utmaningsprocessen, men rent grundläggande beror det på att de 7 i riksdagen driver en alltmer strömlinjeformad politik, där skillnaderna suddas ut och i praktiken endast 1 alternativ erbjuds. Inget av dessa partier vågar ta tag i känsliga frågor och främst är det frågor kring det mångkulturella samhällets baksidor som inte lämnas utrymme i debatten dessa 7 partier emellan. Därför uppfattar alltfler att den nya blockformationen inte är rött emot blått, utan rödblått emot blågult. Sverigedemokraterna framstår alltmer som enda trovärdiga opposition emot 7klövern av nuvarande riksdagspartier.

Lotta Hördin skriver ner många tankar men kommer ingen vart i sitt resonemang, även om hon betonar ett par enskilda punkter som är intressanta. Journalister och politiker (från riksdagspartierna) lider av samma sak. De kan inte sätta sig in i hur vanligt folk tänker. De lever i sin egen värld, en slags skyddad verkstad som är mycket långt från vanliga svenskars vardag. Deras mekaniskt återkommande främlingsfientligstämpel gäller absolut inte bara den politiske uppstickaren Sverigedemokraterna, utan varje enskild människa som har en mot de 7 riksdagspartierna avvikande uppfattning i invandrings- och integrationsfrågan.

Bland de intressanta punkter Lotta Hördin trots allt nämner, finns att Kd och Sd nu ligger i princip lika, men med en väsentlig skillnad. Kd’s trend är nedåtgående. Sd’s är uppåtgående. I sammanhanget bör också nämnas ”skämmighetsfaktorn”, d.v.s. att en viss andel sd-sympatisörer faktiskt inte uppger Sd vid opinionsundersökningar, eftersom de inte upplever samma anonymitet där som i valbåset. Medianvärdet för Sd’s opinionssiffror före valet 2006 låg på 1,9%. Detta värde återgavs i princip exakt av vallokalsundersökningen som också visade 1,9%. Den verkliga siffran på 2,93% låg nästan 50% högre. Samma typ av underskattning finns även idag, även om kvotmotsvarigheten 50% rent matematiskt borde sjunka med stigande opinionssiffror. Skämmighetsfaktorn innebär med bakgrund mot tidigare erfarenheter att Sd’s 4% mycket väl kan motsvara uppemot 6% i verkligheten. De skånska siffrorna 2006 skulle i såfall realistiskt kunna lyftas till riksplanet i 2010 års val. Ytterligare Sd-framgångar i de tidigare mest framgångsrika kommunerna kan innebära rent maktövertagande för Sd’s del. Ingen vågar nog i dagsläget utesluta att Sd efter 2010 skulle kunna vara t.ex. Landskronas största parti.

Vidare nämner Lotta Hördin riksdagspartiernas motsägelsefulla inställning: Ta debatten med Sd men låt dem inte komma in i samhällsdebatten. Det går ju inte. Skulle jag som sd-politiker debattera med något annat partis politiker, så är jag ju en del av samhällsdebatten per definition. Däremot går det givetvis att fortsätta prata om oss, vilket t.ex. de socialistiska fackföreningar brukar kalla för att ”ta debatten”. Effekten känner vi till. De röda lögnerna om Sverigedemokraterna genomskådas av gemene man och partiet åtnjuter mycket stort stöd bland just LO-anslutna.

När det gäller den kritik Lotta Hördin tar upp som riktats från delar av Danmarks konservativa parti (Konservative) emot samarbetet med Dansk Folkeparti, så har den såvitt jag vet främst handlat om att Dansk Folkeparti gått för långt till vänster i Konservatives tycke. Konservative driver en skattesänkarlinje som de är ganska ensamma om i Danmark, men som regeringspartnern Venstre delvis tillmötesgått för husfridens skull inom regeringstvåklövern. Dansk Folkeparti har däremot angripit den eftersom den slår mot de svaga grupperna i samhället. När det gäller invandringspolitiken så har Konservative ibland en strängare uppfattning än Dansk Folkeparti, och mångkultur ligger inte de danska moderatmotsvarigheterna särskilt varmt om hjärtat. K-ledaren Bent Bentsen hamnade t.ex. för en tid sedan i en hätsk debatt med Enhedslistens Asmaa Abdol Hamid om slöjbärande i Folketinget. Senast, i början av juni, var det iofs Socialistisk Folkepartis partiledade Villy Sövndal som angrep det muslimska slöjbärandet. Mycket kan hända när debatten släpps fri.

Annonser

2 responses to “Journalister befäster den växande klyftan

  1. Tjena Patrik!Det var en klockren analys av valresultatet och eftervalsdebatten.Jag kände igen mina egna funderingar om hur Sd vågar lyfta upp för de etablerade partierna obekväma frågor.Att Sossarna sade sig nu vilja ta debatten utan att debattera med Sd har ju folk genomskådat från första stund. Mona gjorde en slät figur i debatten mot Jimmie Åkesson.Riktigt intetsägande snyftargument som hon körde med i TV-debatten fick ju Jimmie Å att framstå som påläst, saklig och mera trovärdig än Sahlin.Så det blir nog inte fler direktsända Tv-debatter med SdIstället kör man igång propaganda maskinen med LO och facket i spetsen.Folk skrattar öppet åt försöken att smutskasta Sd.De vet numera att Sd bara har hälften så många brottslingar per hundratal politiker som de övriga partierna. Expo påstod att Sd var ”sveriges mest brottsbelastade parti”. Det var en lögn och det förstår folket när vi går till val 2010.Jag har samma känsla som då.Då sa jag att Sd skulle få uppemot 20% i Landskrona. Torkild Strandberg (Fp) skrattade åt mig. Sd fick 23%Med ett starkt folkligt stöd för att minska invandingen kommer Sd att med lätthet komma in i Riksdagen. Det kan nog inte skada att driva en valfråga som att sänka skatten på bensin oc diesel vilket bör vara i många väljares intresse.FRA lagen är en liknande valfråga där Sd måste ta en tydlig ställning.Att avslöja den alltmer ökande klyftan mellan aningslösa politiker och väljarna är också något folk känner starkt för.

  2. Tack för kommentaren Uncle Bob.Jag var själv uppe i talarstolen på riksårsmötet och talade mig varm för den motion som faktiskt också gav beslutet att Sd ska verka för sänkt bensin- och dieselskatt. Jag hoppas precis som du at frågan ska drivas på hög nivå inom partiet i valrörelsen, för där finns många röster att hämta.Miljön räddar vi inte genom att slå undan benen för samhällets infrastruktur där transporterna är en viktig del, utan på miljöområdet krävs riktade åtgärder och, som jag tror, icke minst att vi ökar bidraget av svensk miljöteknik och miljöhjälp till länder med stora föroreningsproblem.Ha det gott i sommarvärmen… som ska komma om ett par dagar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s