Ny avlyssningslag röstades igenom

Med 143 röster emot 138 röstades den nya avlyssningslagen igenom i riksdagen. Den innebär tillstånd för FRA (försvarets radioanstalt) att avlyssna all datatrafik mellan Sverige och utlandet. Berörd trafik innefattar bl.a. telefonsamtal, SMS och email. Syftet är att upptäcka yttre hot. Trots att förslaget från början är socialdemokratiskt, är det nu alliansen som stödjer förslaget medan vänsterpartierna går emot.

Personligen är jag positiv till åtgärder som förbättrar rikets och individers säkerhet. Jag är inte överkänslig mot åtgärder som kan innefatta mindre ingrepp i människors integritet, förutsatt att det samtidigt gagnar allas vår trygghet på ett effektivt sätt. Svåra frågor kan uppstå där balansgång krävs. Detta är dock inget sådant fall. Förslaget till ny avlyssningslag maximerar ingreppet i människors integritet, utan att ge någon ökad trygghet tillbaka.

Okunnigheten är påfallande bland de politiker som är positiva till förslaget. Den som vill ägna sig åt kommunikation med brottsligt innehåll, t.ex. i samband med förberedelse till terrordåd, använder krypteringstekniker som omintetgör ev. effekter av den nya avlyssningslagen. Den nya lagen skulle av det skälet bli tandlös.

Ett matematiskt exempel.

IBM har en superdator som klarar 1000 trillioner (en etta med 15 nollor efter) operationer per sekund. Såvitt jag är informerad har FRA en sådan eller liknande dator till sitt förfogande, samt ett antal med lite lägre kapacitet.

Den enklaste formen av kryptering är att använda lösenord. Ett sådant kan användas genom att man t.ex. komprimerar en fil med hjälp av ett zip-program. Sådana finns i gratisversioner i t.ex. Linux och Micro$oft Windows. Jag vet inte vad den maximalt tillåtna längden är för ett sådant lösenord, men åtminstone tillåts 50 tecken med variation över åtminstone stora och små bokstäver samt siffror (29 + 29 + 10 = 68).

Hur många kombinationsmöjligheter finns för 50 tecken där varje tecken kan ha 68 olika värden? Jo det finns 68 upphöjt till 50 sådana kombinationer, d.v.s. 68 multiplicerat med sig själv 50 gånger (68*68*68*68…). Resultatet av det motsvarar en etta med 91 nollor efter.

Det antalet kombinationsmöjligheter är lågt räknat och det handlar som sagt om den enklaste formen av kryptering (kryptering med nycklar ger en helt annan dimension för antalet kombinationer).

Genomsnittligt skulle en superdator behöva hälften så många försök, d.v.s. en femma med 90 nollor efter, för att knäcka en sådan kod (förutsatt givetvis att den inte innehåller någon systematik som fruns namn, hundens födelsedag o.s.v). En dator som klarar ovanstående nämnt antal kombinationer per sekund, kan alltså förväntas kräva 5 gånger 10 upphöjt till 75 sekunder för att knäcka ett 50 tecken långt lösenord. Antalet sekunder som kan förväntas för att knäcka ett meddelande kodat på nämnt sätt är alltså en femma följt av 75 nollor. Antalet år som skulle krävas är då ungefär en etta följt av 69 nollor. Universum beräknas som jämförelse ha existerat i omkring 10 miljarder år (en etta följt av 10 nollor).

Det spelar ingen roll att världens superdatorer hela tiden blir snabbare. Krypteringsmatematikens natur är sådan att det inte hjälper, och det kommer den organiserade brottsligheten självklart använda som motdrag. De som oroas och riskerar att få sin integritet förstörd, är vanliga medborgare.

Lägg därtill argument som att människorättsorganisationer uttryckt sig kritiskt, att lagen riskerar att bryta mot internationella konventioner och att storföretag finner lagförslaget så oacceptabelt att de hotar fly Sverige om lagen blir verklighet – vilket den nu olyckligtvis blev.

Det finns bara ett ord för att förslaget i denna form ens hamnade på riksdagens bord: Hål i huvudet!

Länk till Helsingborgs Dagblad
Länk till Svenska Dagbladet
Länk till Dagens Industri

Annonser

5 responses to “Ny avlyssningslag röstades igenom

  1. Du är mot men Åkesson är för.Grattis Åkesson och Sd ni fick som ni ville. Sverige har fått sinFRA-lag.Sverige är det första landet med så lite hot så försvaret måste rustas ned. Men såmycket hot att man måste avlyssna och kontrolera allt vad 9 miljonerinvånare säger och gör

  2. Jag är emot. Åkesson är emot, enligt vad han skriver på sin blogg. Länk: http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/akesson/2008/06/17/utvecklingen_gar_fra_matJag har hittills inte hört någon sverigedemokrat som uttryckt sig positivt för det förslag till FRA-lag som nu klubbades igenom. Flera andra partier är däremot splittrade. Vänsterpartierna ska vi bara inte tala om, eftersom förslaget från början kom därifrån. Men klart de myser nu när de kan verka eniga på folkets sida och emot alliansen. S-regeringen lär dock inte riva upp den här lagen om de tillträder makten 2010.

  3. Fröken Sverige

    Dansk media har reagerat. Varenda tidning har skrivit om den nya vidriga FRA-lagen och om hur överkörda svenska folket är. Lisbeth Knudsen – chefredaktör på den stora danska tidningen Berlingske Tidende skriver om :FRA-lagen: Sveriges nya digitala Berlinmur.Översättning och länk här, använd fritt:http://imittsverige.blogspot.com/2008/06/sveriges-nya-digitala-berlinmur.htmlMvh/FS

  4. Hur kommer det sig att ni nazister får leva?

  5. Anonym,Så trevligt att vänstern också ville tillföra sina argument till debatten. Nästa gång kanske du kan morska upp dig lite och vara karl nog att framträda med ditt namn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s