Fremskrittspartiet mot regeringsmakten


En opinionsundersökning gjord av norska Sentio visar att Fremskrittspartiet (Frp) är klart största parti med drygt 29% av rösterna. Höyre (moderater) och Frp hade varit endast 1 mandat från egen majoritet om det vore stortingsval idag. Det nuvarande regeringsblocket, bestående av Arbeiderpartiet (socialdemokrater), Sosialistisk venstre och Senterpartiet, fattas hela 20 mandat till egen majoritet. De övriga borgerliga partierna Kristelig Folkeparti och Venstre, kan dessutom förväntas stödja en Frp+Höyre-regering, varför övertaget ter sig närmast ointagligt.

Det är lockande att jämföra Fremskrittspartiet med Sverigedemokraterna. Det finns skillnader och det finns likheter. Frp har liksom Sd genom åren utsatts för en massiv destruktiv kampanj från media och ett politiskt etablissemang längs hela linjen från socialister till borgare. Dock man sägas att det till största delen är historia för Frp’s del och att den ton som media och etablissemang använder mot Sd idag, främst drabbade Frp för 20 år sedan eller mer. Frp bildades 15 år före Sd, och har sluppit mycket av de barnsjukdomar som Sd led av under tidiga år.

Frp har en invandringspolitik som påminner starkt om Sd’s. Frp önskar en restriktiv invandringspolitik, att fokus läggs på kvotflyktingar, att nyttan maximeras i flyktingarnas närområden och att repatriering uppmuntras i de fall det är möjligt.

Norge går till stortingsval 2009. Som sverigedemokrat håller jag givetvis stenhårt på Fremskrittspartiet och på att Norges nästa statsminister ska heta Siv Jensen. Det skulle vara intressant att se hur svenska politiker skulle hantera sina norska diplomatiska förbindelser, när de norska regeringsföreträdarna har långt mer gemensamt med Jimmie Åkessons parti än med deras egna. Ett Frp-övertagande i Norge, vore enligt min bedömning mycket positivt för Sverigedemokraterna.

Länkar:
Om Sentios undersökning
Frp enligt Wikipedia
Frp’s hemsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s