Bortsållad för att hon är kvinna

Nej rubriken handlar inte om Iran eller Saudiarabien, utan om Sverige.

SVT vågar i ett inslag som visas i aktuelltsändningen den 17 april åtminstone delvis belysa nackdelarna med kvoteringar, i detta fall könskvoteringar till utbildningar inom högskolan. Kritiken går inte att dölja och hela tiden växer antalet människor som kränkts genom att bli bortkvoterade.

Jämos jurist Maria Nordström uttalar:
-Det finns ett undantag till det förbudet (syftande på brott mot lagen om lika behandling, min anm). Det är om man vill främja ett intresse som är större och viktigare än intresset för lika behandling. I propositionen till lagen om lika behandling har man nämnt intresset för jämställdhet som någonting som kan väga tyngre, säger Marie Nordström.

Intresse för jämställdhet? Läs istället: Intresse för kvoteringar! Hur kan något i sammanhanget jämställdhet väga tyngre än intresset för lika behandling? Människors rätt att bli lika behandlade, en grundlagstadgad rätt enligt FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna, anser alltså Jämo ska stå åt sidan för nyckfulla beslut hos, i detta fall, antagningsansvariga på enskilda högskolor och universitet.

När riksdagspartierna försöker överträffa varandra om kvoteringars förträfflighet, så talar de bara om den som kvoteras in, aldrig om den som kvoteras ut. En kvotering innebär alltid att något favoriseras och att någon diskrimineras på grunder som inte vilar på en individuell bedömning. Kvoteringar är en formel för garanterad orättvisa och något som varje civiliserat samhälle borde förkasta, jämte alla andra former av diskriminering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s