En kulturmurvels vanföreställningar

Helsingborgs Dagblads rödvinsvänstervridna kulturredaktion har genom åren utmärkt sig för att vara långt mer politisk än kulturell. Det försitts sällan en chans att skriva ensidigt och snedtolkat om något av deras hatobjekt. Utrikespolitiskt brukar det då handla om Israel och USA. Inrikespolitiskt handlar det ofta om Sverigedemokraterna, som i detta fall.

En skribent kallad Jörgen Andersson recenserar en intervju i Skånska Dagbladet med Martin Karlsson, Sverigedemokraternas frontfigur (en av dem) i Eslöv. Någon länk till intervjun går tyvärr inte att hitta och kanske är det just det som är meningen – att jämförelse med källan inte ska kunna göras så att det öppnas för annan tolkning än Jörgen Anderssons. Följdaktligen är det också omöjligt för mig eller någon annan (än Martin Karlsson själv eller någon som besitter ett pappersexemplar av Skånska Dagbladet från aktuellt datum) att yttra sig i detalj. Den sortens försvårande av kritik kan ev. också vara uträknad av skribenten.

Det som kan sägas är dock att Jörgen Andersson försöker koppla ihop sverigedemokraternas nollvision när det gäller kommunala avtal med migrationsverket, med *ofrihet*.

Antagligen betyder det eftersträvade nollavtalet att inga utlänningar ska få uppehållstillstånd i Sverige, i alla fall inte om de är för ”kulturellt olika”.

Det är en direkt feltolkning. I Sverigedemokraternas kommunpolitiska program antaget hösten 2007, påbjuds kommunföreningarna att inte godkänna några avtal med migrationsverket. Det beror på att Sverigedemokraterna inte stödjer migrationsverkets (och de på riksplanet styrande politikernas) syn på invandring till Sverige, vilken ligger till grund för sådana avtal. Hade Sverigedemokraterna varit delaktiga i utformningen av den svenska invandringspolitiken och hur migrationsverket arbetar, så hade de kommunpolitiska riktlinjerna i frågan om avtal med migrationsverket varit anpassade därefter. Nollvisionenen för kommunerna är det som i dagsläget pragmatiskt sett närmast motsvarar den restriktiva invandringspolitik i enlighet med FN-avtalen, som Sverigedemokraterna önskar för riket som helhet.

Det finns gränser för hur fri leken kan få vara, i alla fall i en kommun där sverigedemokraterna är med och påverkar.

Om Jörgen Andersson med *fri lek* menar ohämmad rätt för all världens invånare att bosätta sig i Sverige (eller aktuell kommun) och ta del av våra välfärdssystem som faktiskt – hör och häpna – är ändliga och inte outsinliga, så är svaret Ja vi motsätter oss exakt det – även på kommunal nivå. I övrigt delar jag överhuvudtaget inte Anderssons syn på Sverige som en lekstuga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s