Danskt nytänkande och svensk gammelkommunism

Socialism är ett föråldrat ideologiskt koncept som skapat och skapar krig, konflikter, nöd och lidande i världen. Det är dock fel att se socialismen som en monolit, för dess ansikten kan skifta. I de fall den tydligt underställs demokratin kan den rentav vara riktigt dräglig (även om den ideologiskt inte tillför något). Vi har nyligen sett 2 nordiska socialistiska partier ställa sig på varsin ytterkant, vilket är intressant.

Vi har danska Socialistisk Folkeparti med sin ledare Villy Sövndal i spetsen. Jag har från början tyckt att han verkar mycket sympatisk som person, även om vi säkert har väldigt olika uppfattning om mycket. Men det är en sådan person man gärna skulle ta en öl med efter en för båda parter tuff och svettig debatt. Sövndal fällde ju nyligen ett uppriktigt och (särskilt med svenska mått) mycket skarpt uttalande mot fanatiska muslimer som inte accepterar Danmark och den danska demokratin. Danskarnas belöning kom i veckans opinionsmätningar, där hans Socialistisk Folkeparti för första gången någonsin nu gått förbi socialdemokraterna.

Vad har vi i Sverige då? Jo, vi har Vänsterpartiet. Vilka utspel har de gjort nyligen då? Jo, de har krävt att ”Forum för levande historia” ska stoppa sin kampanj för att upplysa om kommunismens brott mot mänskligheten. Den senaste opinionsmätningen visar, trots ett enormt stöd från växande invandrargrupper med ingen eller bristande förståelse för västerländsk demokrati, 3,3% för Vänsterpartiet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s