Le Pen fick böter och villkorligt

Det franska högerpartiet Front Nationals frontfigur Jean-Marie Le Pen har dömts till böter och 3 månaders villkorligt fängelse för att år 2005 i en tidningsintervju ha uttalat att den tysk-nazistiska ockupationen av Frankrike ”inte var särskilt omänsklig”. Det skulle vara intressant att se hela sammanhanget i vilket han yttrade detta, men med tanke på bl.a. att 10000-tals människor sändes från Frankrike till de nazistiska dödslägren, så är uttalandet oavsett vilket huvudlöst och tillintetgörande för hans förtroende som politiker. Det är dessutom ett anti-nationalistiskt uttalande, som förringar den franska motståndsrörelsens kamp mot nazi-ockupationen. De flesta fransmän ser även idag Hitlers ockupation och lyd-regering i Vichy som den största katastrof som någonsin drabbat landet.

Nästa fråga är varför vissa, men inte andra, idiotiska uttalanden har ett straffvärde i Frankrike och många andra europeiska länder. Det är t.o.m. så att mycket snarlika uttalanden bedöms juridiskt olika. I flera europeiska länder riskerar man att bli dömd om man uttalar att den tysk-nazistiska ockupationen ”inte var särskilt omänsklig”, men man blir inte dömd om man säger liknande saker om betydligt färskare företeelser som berör t.ex. 90-talens folkmord i Rwanda och f.d. Jugoslavien.

Skulle en fransk kommunist dömas för att yttra att Stalins folkmord (på tiotals miljoner människor) ”inte var särskilt omänskligt”? Det är lika (o)sannolikt som att någon skulle bli dömd för att yttra att de franska kärnprovsprängningarna på atoller i Söderhavet ”inte var särskilt omänskliga”.

Känslor kring historiska händelser får gärna styra t.ex. vad vi väljer att högtidlighålla och gemensamt uppmärksamma, men känslor ska inte blandas med juridik. Lika domar för lika brott efterlyses i Frankrike och i alla länder. En yttrandefrihet värd namnet måste även inkludera rätten att yttra sig korkat. När det som i detta fall handlar om en ledande politiker som yttrat sig korkat, så kommer domen ändå – från väljarna.

6 responses to “Le Pen fick böter och villkorligt

  1. Funebo har åter lagt in mig bland sina ”snabba postningar”, enligt:”Tysklands ockupation var inte särskilt omänsklig” – varför ska just det ämnet vara tabu, frågar sig Patrik Ohlsson (sd). (10/2)Det är inte mina ord och jag avsåg med inlägget inte någon diskussion kring vad som är tabu och inte.Även Funebo med sitt juridiska förflutna borde finna de speciallagar som fällde Le Pen högst anmärkningsvärda. Att Le Pen är en anmärkningsvärd person må vara en annan diskussion.

  2. Förstår inte varför du tar den där pajasen funebo på allvar.Om han inte får någon uppmärksamhet så förtvinar han ju. Han är bara patetisk och löjlig. Ingen SD ska spilla krut på.Du gör ju ett bra jobb i Ängelholm för SD så strunta i funebo.

  3. Funebo länkar till min blogg. Jag är inte mycket för att låta tvivelaktigheter stå oemotsagda, så självklart kommenterar jag det – på min blogg.Det finns potentiella Sd-sympatisörer överallt och vi gör oss en björntjänst om vi inte syns där fördomarna mot partiet sprids. Sen må Funebo vara ett specialfall eftersom hans blogg i så hög grad lever på hans gamla förräderi mot Sd.Ps. Tack för det sista.

  4. Jo men vad hade du väntat dig av en maisk, kriminell pskyopat som ständigt överdriver sin egen betydelse. ”Jurist” föresten, alla jurister som talat med honom säger ju att han inte kan sitt ”arbete” alls. Antingen stämmer det eller så leker han bara dum.

  5. Och Tommy Funebo låter partiledningen nu vara med och skriva ett kapitel i jubileumsboken..

  6. Varför Funebo är med i boken är redan utrett och förklarat från högre Sd-ort än mig. Jag hade personligen gärna sett ett kapitel vardera även från Anna Lena Lodenius och Anders Klarström.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s