Är chefsåklagaren sadist?

Under dagens rättegång i Rödebyfallet, sparkade chefsåklagare Tommy Clevenhult det liggande brottsoffret i skrevet, med följande subjektiva utfall:

-”Han förföljer honom och avlossar skottet rakt i bröstet. Det är en ren avrättning.

Den åtalade lyssnade med böjt huvud. Han höll en darrande hand för munnen.”

Detta är citerat från Svt’s texttv som inte går att länka till. Här är några andra länkar:
Sveriges Radio
Svenska Dagbladet
Helsingborgs Dagblad

Rättens inställning manifesterar att det svenska samhället lider av en sjuk tendens att vilja straffa brottsoffren, istället för att fokusera på de verkliga brottslingarna och den verkliga brottsligheten.

Pappan i familjen, som skjöt ihjäl en av de våldsbrottslingar som kom till hans gård för att hota och trakassera hans familj, handlade i nödvärn. Under upprepade tillfällen tidigare när han tillsammans med sin familj genomlidit skräcken från angriparnas terror, gjorde han ingenting annat än att lida och lamslås i tysthet, tillsammans med sin familj. Till slut, efter ett par år av upprepade trakasserier, utan minsta hjälp från samhället, small det. Det är inte alls uteslutet att jag själv hade handlat likadant i samma situation, d.v.s. fått en ”allvarlig psykisk störning”, som det rättspsykiatriska men farsartade utlåtandet tydligen lyder om att fysiskt försvara sin egen familj mot en våldsam och hotfull angripare.

Det finns nu en stark vilja att döma Rödebypappan hårdast möjligt, d.v.s. för mord. Chefsåklagaren Tommy Clevenhult motiverar med att pappan laddade om vapnet och säger: ”– I det läget kan det inte ha förelegat något nödvärn på något sätt. ” Chefsåklagarens resonemang är absurt, för att inte säga inkompetent. Det som rimligen bör överskugga allt är givetvis att pappan inte på något sätt bett om den situation som uppkom. Han handlade i panik mot hotfulla angripare på sin egen egendom, i sitt eget hem. Jag är övertygad om att det inte spelat någon roll om pappan laddat om sitt vapen, eller om det stannat vid ett enda dödande skott. Om det senare varit fallet så hade åklagaren bara funnit något annat och lika godtyckligt skäl för att stämpla pappan som mördare.

Finns ingen psykolog som kan ge Clevenhult en grundläggande lektion om mänskligt beteende i pressade, extrema situationer? Eller är rädslan för överheten för stor?

Rödebypappan har lidit nog och i den mån någon villfaren människa anser att han ska straffas för det han gjorde, så har han redan avtjänat det straffet. Går det inte att frikänna honom helt inom nuvarande lags råmärken, så måste domen åtminstone mildras maximalt samtidigt som vi ser över lagstiftningen kring självförsvar och nödvärn. Dessutom är givetvis samhället skyldigt att ge sitt fulla stöd för både honom och hans familj, så att de kan leva vidare så drägligt som möjligt.

Ska någon straffas så är det de överlevande gängmedlemmarna som trakasserade familjen och tiggde om den situation som till sist uppkom. De utgör alla, förutom den ihjälskjutne, ett fortsatt hot mot sin omgivning. Samhället måste skydda sig mot sådana människor och förebygga liknande händelser, annars är det bara en tidsfråga innan vi ser nästa Rödebyfall.

Med ett rättsväsende som företräds av såna som Tommy Clevenhult, behöver samhället inga kriminella.

Annonser

7 responses to “Är chefsåklagaren sadist?

  1. Kan någon hitta och publicera numret på det postgirokonto som upprättats för att stödja Rödebymannen.

  2. Jag har läst på ett par ställen på nätet om att en sådan insamling startats för att täcka pappans rättegångskostnader, men jag har inte kunnat hitta någon länk.Det vore en god gärning att hjälpa pappan, men tänk på att det också kan finnas bedragare som kanske utnyttjar situationen för att lura folk på pengar. Försiktighet rekommenderas tills man är helt säker på att ev. skänkta pengar verkligen hamnar i rätta händer.

  3. Tycker det e synd att den skottskadade skitungen överlevde.Han var ju tydligen ”ledaren” i gänget.Varför skall en sådan idiot räddas till livet för? :/Hoppas familjefadern frikänns.

  4. Skönt att se att det finns folk som stöder familjen, jag måste säga att det som hänt i sverige på de sista 10 åren har verkligen fått mig att förakta rättsväsende och polis. De verkar leva i någon värld där brottsoffren har bevisat hur inkompetent rättsväsende och polismyndigheter är och därför måste straffas. Denna ultrahumanism som skyller allt på samhället och friar varje individ från deras brott måste bort, folk måste börja ta ansvar för sina handlingar. Är man och hotar att döda en familj i deras hem och blir skjuten så får man helt enkelt skylla sig själv. Jag hade agerat exakt likadant själv, kan inte polisen skydda en, får man göra det själv. Frågan är om vi behöver polisen i deras nuvarande form. Gör de någonting alls förutom att stå vid vägkanten och bötfälla fortkörare?

  5. Du har stavat fel till ”sköt”. Problemen med flumskolan måste verkligen vara stora.

  6. Patrik du skriver mycket klokt om Rödebyfallet. Att en familj och en familjefar utsätts för trakasserier under en så lång tid, och förhållandena är kända för myndigheterna, är ett stort nederlag för rättssamhället.Invandrarfamiljer på några orter har ju också i något fall utsatts för långvariga trakasserier utan att det har gått så här långt. Det slutar väl oftast med att familjen ifråga blir tvungen att flytta.Är det nånting som du har åsikter om?

  7. Lite kommentarerVi väntar fortfarande på domen, men det är klart att chefsåklagarens hantering av fallet hittills, allvarligt har skadat allmänhetens förtroende för rättsväsendet.Nej Nicklas, det stavas ”skjöt”, precis som jag skrev. :-)Pk. Oprovocerade hot och våld är givetvis lika oacceptabelt oavsett om det riktas mot infödda svenskar eller invandrare. Vilka orter skulle det handla om där invandrarfamiljer utsatts för långvariga trakasserier av liknande sort? Det är möjligt att det hänt, men jag kan inte minnas att media uppmärksammat något sådant fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s