Censuren på vänsterbloggar

Jag har varit aktiv i bloggvärlden i litet över ett år. Något som slagit mig är att det finns ett mönster ang. inställningen till öppenhet och censur. Sverigevänliga bloggar tenderar att aldrig censurera inlägg, och uppger ofta som policy att de endast tar bort sådant som bryter mot svensk lag. Vänsterbloggarnas policy är i högre grad att förhandsgranska och censurera. Inläggen hamnar ofta i karantän, så att vänsterbloggaren kan godkänna vad som skrivits innan det läggs ut. Det är inte alla vänsterbloggare som gör så, men tendensen är tydlig.

Jag har själv sällan blivit censurerad trots att jag titt som tätt skriver även på vänsterbloggar, men idag hände det i en diskussion på Anders_S socialistiska blogg. Anledning: Off-topic. Självklart var det off-topic eftersom jag svarade på ett inlägg som var off-topic, i form av ett förpubertalt angrepp mot dem som röstar på Sd. Endast mitt inlägg blev dock borttaget.

Ej censurerat:
Thomas Says:
5 Jan 2008 at 22:26
@ Patrik (sd):
Ett överhuvudtaget tänkande folk skulle inte ha 3% Sverigedemokrater utan ganska exakt 0,00%. Är det det du vill ha sagt?

Censurerat:
99,99% (eller varför inte 100 blankt) till etablissemanget alltså? Sådana siffror känns igen som valresultat från kommunismens Sovjet och Nordkorea. De som tänkte “fel” anklagades för sinnessvaghet och spärrades in på mentalsjukhus.
Har jag just givit en bild av ditt röda drömsamhälle, Thomas?

ersatt med
Patrik (sd) Says:
6 Jan 2008 at 14:54
Off-topic! Inlägget handlade inte om Rödeby, högerextremism, eller ens Sverige. Därför borttaget #AS

Vänsterns syn på rättvisa, balans och vilka som skall tystas härmed manifesterad i ett nötskal.

2 responses to “Censuren på vänsterbloggar

  1. Förmodligen definierar du mig som vänsterbloggare (fast jag tror jag är mer mittenbloggare) – men jag modererar mina kommentarer. För att jag då och då får kommentarer som bara är ute att förolämpa mig eller min familj. Jag censurerar inte kommentarer som har annan åsikt än jag. Jag tror världen mår bäst av öppen debatt. Men jag tror inte världen är hjälpt av att människor säger att andra är puckade, det för inte diskussionen framåt.Så det kan finnas annan anledning att ha moderering än censur.vänligenRSkulturbloggen.com

  2. Förhandsgranskningen hade även jag slagit på ifall min blogg blivit utsatt för upprepade okynneskommentarer. Det intressanta för mig är de mönster som kan urskiljas kring variationen på öppenhet, sett över olika politiska läger. Jag tycker mig se tendenser där. Så sent som igår fick jag ännu ett inlägg borttaget på en vänsterblogg, denna gång var det på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=5&blogg=20516 . Jag har inte kvar texten jag skrev, men det var absolut inget som föll utanför några ramar, utan det var ett fall av klockren åsiktscensur. Det är fegt, uselt, särskilt med tanke på att personen i fråga är politiskt aktiv!Jag drar inte alla över en kam, utan som jag skrev finns även bloggar med vänsterinriktning som har högt i tak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s