Krig med Israel kan utplåna Iran

Irans president Ahmadinejad hotade för en tid sedan med att radera Israel från kartan. En nyligen publicerad studie visar dock att en full konfrontation med Israel i själva verket kan innebära slutet för Iran. CSIS, Center for Strategic and International Studies, med säte i Washington D.C, presenterade nyligen en konsekvensanalys av ett fullskaligt krig mellan Israel och Iran någon gång mellan 2010 och 2020.

Det är givetvis ingen munter läsning för någon part, men till skillnad från Iran så ges Israel en teoretisk chans att överleva som nation vid värstafall-scenariot för ett sådant krig. Huvudorsaken är Israels överlägsenhet när det gäller försvar mot missiler och kanske främst mängden av, och styrkan på, de kärnvapen som parterna förmodas besitta vid krigsutbrottet.

I scenariot skulle kriget vara i 3 veckor och kräva mellan 200000 och 800000 dödsoffer i Israel, d.v.s. mellan 3 och 12% av befolkningen. Samtidigt skulle Iran lida förluster på mellan 16 och 28 miljoner döda, d.v.s mellan 25 och 40% av befolkningen, inom samma ram om 3 veckor. Antalet skadade är ej beräknat men skulle givetvis uppgå till miljoner eller 10-tals miljoner. Antalet dödsoffer som kriget skulle kräva efter sitt slut är inte heller beräknat.

I ett tilläggsscenario dras Syrien in i kriget och utplånas då tillsammans med Iran. Antal förväntade dödsoffer i Syrien skulle ligga mellan 6 och 18 miljoner. USA befinner sig i det tänkta scenariot utanför som aktivt krigförande part. Rapporten innehåller fler scenarion med även USA som krigförande part. Kanske lite oväntat förväntas effekterna för Syrien och Iran bli något lindrigare vid konfrontation med USA än med Israel.

Trots starkt varierande grad av förluster för olika länder i såväl människoliv som ur andra aspekter, så är givetvis ”krigsspelsparadoxen” väl värd att beakta för alla parter:

”Det enda sättet att vinna är att inte spela!”.

Källor:
Översikt från CSIS
Originalrapporten från CSIS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s