Landskronavänstern emot svenskhet

Nyss hemkommen från ett intressant och givande budgetfullmäktigemöte, präglat av artighet, god stämning och en blandning av samförstånd och olika uppfattningar, läser jag om ett annat fullmäktigemöte som tydligen gått avsevärd hetare till – i Landskrona. Innan jag börjar kommentera det, ska jag också påpeka att vi minsann mullrade lite i invandringsfrågan ikväll även i Ängelholm, p.g.a. det avtal med migrationsverket som planeras, dock utan att något annat parti bemötte det (vår skriftliga kommentar, vilket i stort liknade det muntliga framförandet, finns på Sd Ängelholms lokala hemsida, se vänstermarginalen).

Anledningen till ”hettan” (som dock bemöttes med skön svalka från Sd) var att Sverigedemokraterna framförde en motion om att elever i Landskrona ska undervisas i ämnet traditioner, seder och bruk i Sverige. Ledamöter från S och V gjorde allt för att raljera så korkat som möjligt om begreppet ”svenskhet”, vilket en vänsterpartist även ansåg vara ett begrepp hämtat från extremhögern.

Förmodligen är Sverige det enda land i världen där något så självklart som den egna nationella särarten överhuvudtaget blir ifrågasatt. Är det ett resultat av att vi inte haft krig på 200 år? Den som ifrågasatt eller ansett sig inte förstå japanskhet i Japan, chilenskhet i Chile, thailändskhet i Thailand eller för den delen danskhet i Danmark, hade blivit utskrattad.

”Ja men ni måste ju kunna förklara vad svenskhet är, annars kan det ju inte ha något värde”, säger vänstern. Varför vill de reducera något så stort som beskrivningen av den nationella särarten till en replik på ett fullmäktigemöte? Har de ingen hut i kroppen? Antingen beror det bara på att de vill försöka vinna en enkel debattpoäng eftersom det är omöjligt att besvara i en replik, eller så är det ett utslag av oikofobi och självförnekelse. Kanske är det en blandning.

Förutom svenskhet är även ”sunt förnuft” ett bra exempel på begrepp vars innebörd inte kan reduceras till en kort, enkel förklaring. Landskronavänstern verkar iofs inte tycka det ligger någon större vikt i det begreppet heller.

Sd Landskronas motion är förträfflig och särskilt viktig i en invandrarkommun som Landskrona. Den borde ha bifallits, men kanske med tillägget att även politiker ska genomgå samma undervisning.

Helsingborgs Dagblad skriver om mötet (Länk)

Annonser

6 responses to “Landskronavänstern emot svenskhet

  1. Bra motion!Anti-Sverige-vänstern vet inte vad dom gör när dom håller på som dom gör.Ett utmärkt inlägg i debatten om vad svenshet är finns här(vilket du säkert har läst, men ändå):http://gustafssonisaffle.wordpress.com/svenskheten-och-hycklarnas-parad-karlsson-om-zlatan//mvh Peter S., Stockholm

  2. Du verkar inte veta riktigt vad du pratar om. Skulle vi behöva din ”expertis” i Landskrona så frågar vi efter den. Om det redan finns i läroplanen att man undervisar i svenska seder och bruk , vad finns det då för anledning att ha en motion om samma ämne? Man ifrågasätter inte ordet svenskhet i grund och botten man ifrågasätter SD:s intelligens. Den verkar vara tämligen låg. Det handlar inte om att man ska stå för allt som är svenskt och var så in i helvete rädd om sin midsommar snaps. Det handlar om att man måste kunna ta hand om de som kommer hit. Det hade varit bättre om ni SD hade riktat in er på det området, för det är säkerligen det som många av de som röstade på er önskade.

  3. Varför slutar ni inte att hyckla? Våga stå för era äsikter! Jag personligen älskar vår planet och alla dess olika former och färger. Ni verkar missförstå allt…om man ej vill vara främlingsfientlig så är man enligt er svenskfientlig HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA Ni är för lustiga :)KRAMAS MERA!

  4. Till Kaos vill jag bara säga istället för att skriva kramas mera, så kan väl du skriva knarka mera. Det beskriver mer den person DU är. Vi vet vad DU sysslar med.Ett gott råd till DIG är ligg lågt.

  5. Lite kommentarer till er alla.Peter: Tack för länken. Jag har läst Mattias Karlssons ypperliga inlägg tidigare, men det är en solklar favorit i repris.Jonas:Det är iofs sant att Sd Landskrona bättre än jag kan svara kring detaljerna i ärenden som rör Landskronapolitiken, men min ”expertis” lär du få stå ut med utan att du någonsin behöver efterfråga den. Det kallas yttrandefrihet.Ett (av många) bra sätt att ta hand om dem som kommer till Sverige och ämnar stanna här, är väl ändå att satsa på undervisningen av deras barn och underlätta deras anpassning i Sverige. Sd-motionen hade varit ett utmärkt steg i den riktningen.Hör ifrågasättande av meningsmotståndares intelligens hemma i en debatt? Sådant brukar komma när argumenten tagit slut.Kaos:Jag uppskattar den positiva tonen och framförallt dina 2 sista visdomsord.Magnus:Det där var på gränsen och jag avskyr personangrepp lika mycket som att censurera inlägg. Det är aldrig fel att skilja på sak och person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s