Splittring i EU's hjärta

Den politiska krisen i Belgien som pågått under flera månader, förvärrades kraftigt idag när flamländska ledamöter av inrikesutskottet ensamma röstade igenom en delning av en tvåspråkig valkrets nära Bryssel, efter det att de vallonska ledamöterna lämnat mötet i protest.

Det vilar en blytung symbolik över splittringen i Belgien. Om inte ens Belgien, EU’s hjärta, kan uppträda enigt, hur ska då EU klara det? Inom EU är det ju tänkt att länder och folkgrupper med avsevärt mindre gemensamt än valloner och flamländare ska kunna enas. Den visionen närmast förnedras av dessa händelser och dess trovärdighet har aldrig varit mindre.

Desto större trovärdighet får nu de alternativa visionerna om lösare och mer obundna och ömsesidiga samarbeten länder emellan. Givetvis förstärks även de värdekonservativa argumenten kring vikten av nationsmedborgares gemensamma värdegrund. När sådan saknas blir det problem, som må ha likheter i varierande grad. De multietniska (mar)drömmarna visar detta med all önskvärd tydlighet, vare sig de heter Rinkeby, Rosengård eller … Belgien!

Annonser

2 responses to “Splittring i EU's hjärta

  1. Tja!Läste på kennysvensson.wordpress.com att du sagt att ssu.se borde stå med på en lista över “Står ej upp för människovärdet-bloggar”.Är lite förvånad, men tänkte bara kolla varför du tycker det? Måste va självkritisk ibland så vore intressant o se varför ssu skulle kränka människovärdet.tack på förhand!

  2. Enradsinlägg är inte min starka sida, men jag gjorde ett undantag på Kennys blogg. Den som försöker trampa på meningsmotståndare för att se ut att stå högre i fråga om att ”stå upp för människovärdet”, och med enda motivationen att man vill ta emot så många flyktingar som möjligt, är värd åtminstone någon form av mothugg. Jag erkänner att jag med mitt inlägg inte presterade någon högre nivå än Kennys egen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s