Schweiz till val

Schweizarna valde söndagen 21 oktober sitt nationalråd, motsvarade underhus med regeringsbildande makt. Det blev en valseger för det nationalkonservativa SVP (28,8%) och en brakförlust för socialdemokraterna (19,1%).

Svensk nyhetsrapportering kring det schweiziska valet har varit bedrövlig. Det lilla som rapporterats har varit vänsterpopulistiskt gnällmånseri om hur ”hemskt” det är att invandringskritiska SVP nått sådana framgångar. Man har också hakat upp sig på en valaffisch föreställande 4 får, där ett är svart och sparkas ut ur hagen av ett vitt får, i tron att den haft rasistisk innebörd. Såvitt jag förstått är så inte fallet, utan innebörden är den gängse liknelsen om det svarta fåret och ingenting annat. Det svarta fåret symboliserar den invandrarkriminalitet som plågar landet.

Ska ledarsidorna i morgon våga fullfölja logiken och vara rakryggade, så ska de givetvis nu kräva att Sverige bryter de diplomatiska förbindelserna med Schweiz. Då blir följden givetvis att vi ska bryta även med Finland, Danmark och Island, eftersom de också för en ”sverigedemokratisk” invandringspolitik.

Jag har snabbläst SVP’s partiprogram och inte funnit något som verkar göra dem varken populistiska eller högerextrema, vilket svenska media på mantraliknande vis anklagar alla för som har kritik mot massinvandring. De verkar reko, betonar demokratin mycket starkt, och har sannolikt vunnit valet eftersom de för en folkligt förankrad politik. Det är bara att gratulera SVP till valsegern och önska dem lycka till med att förvalta den, icke minst i sina regeringspositioner. Jag hoppas de övervägs som en tänkbar samarbetspartner för Sd, om än vi inte lär möta dem i EU, där Schweiz ju inte är medlem.

Länkar till de schweiziska valresultaten (på engelska och tyska)
Das Schweizer Portal
Valresultat, mandatfördelning i Nationalrat

Som lite kuriosa kan nämnas att det även finns ett parti som heter, tro´t eller ej, Schweizerdemokraterna – och förkortas Sd! Jodå, även de är invandringskritiska. De backar dock till 0,6% av rösterna, men verkar ändå behålla 1 mandat i Nationalrat, där spärrgräns saknas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s