Demonisering pågår

Den rubriken stod att läsa i ett avsnitt i svenska kyrkans tidning ”Amos” nr 5, 2007, som damp ner i brevlådan häromdagen. Länk till tidningssajten (länk till själva tidningsartikeln gick dock inte att finna).

Genast förstod man ju att det inte skulle handla om Sveriges f.n. största och mest accepterade demoniseringsobjekt Sverigedemokraterna, utan i vanlig ordning om ”stackars” Islam. Det handlade dock inte bara om Islam, utan även om ett par kanske lite mer oväntade objekt. Några axplock nedan. Citerad text kursiv:

Kvinnan

Föll för ormens frestelse och åt inte bara av äpplet utan lurade även mannen att göra det. Enligt första mosebok är det kvinnans fel att mänskligheten portades från paradiset.
Demoniserad av: Första mosebok

Det är inte fel att vara ödmjuk nog och kritisera den egna religionen, även om den självsäkra slutsatsen om vad första mosebok verkligen vill säga, luktar snudd på självförakt. När ska vi få se ledande muslimska tidningsorgan angripa Koranen med en promille av sådan styrka?

Juden

Fattigdom och arbetslöshet. Gång på gång genom historien har judarna klassats som roten till samhällsproblemen. För nazisterna var judarna den orena, giriga rasen.
Demoniserad av: Adolf Hitler

Ånej, inte bara demoniserad av Hitler väl? Judehatet fanns före hans tid och finns än idag. Formerna slipas genom decennierna och har framgångspotential inom alla totalitära ideologier.

USA

För världsmaktens argaste kritiker är landet alla onda uppfinningars moder, orsaken till såväl imperialism som ytlighet. Nog är det USA:s fel att vi blivit besatta av shopping?
Demoniserad av: Vänsterrörelsen

Vänsterrörelsen hatar förvisso USA liksom de hatar Israel. Det är enkla, tacksamma och okontroversiella hatobjekt som man kan angripa utan risk för allvarliga mothugg i debatten, icke minst i Sverige. USA (och Israel) är de fegas hatobjekt.

Islam (där kom det 😉 )

Islamofobin breder ut sig. Den ropar: I varje muslim bor en fanatisk terrorist. Om de bara kunde lämna medeltiden och bli moderna!
Demoniserad av: Västvärlden

Vi har hört den förut och den var dålig redan då. Om världens största religion, sett till antalet aktiva utövare (och inom få decennier p.g.a. snabbare folkökning störst ur alla aspekter), överbeskyddas och behandlas med nappflaska och snuttefilt, så är det något som inte står rätt till. Det är däremot en solklar demonisering av västvärlden och dess invånare, att klistra på dem att de per automatik skulle anse att alla enskilda muslimer är fanatiska terrorister.

Feminismen

-”Män är djur”. Dokumentären Könskriget slungade kvinnorörelsen in i rollen som en samling rabiata äggstocksfetischister och gjorde det okej att hata könskvotering.
Demoniserad av: Män, kvinnor och borgerliga ledarsidor

Självklart är det ok att ifrågasätta könskvoteringar och andra diskriminerande åtgärder. Feminismen valde att formera sig som ett politiskt parti och då är man bra dum om man tror att det bara ska blåsa ljumma vindar kring en, oavsett vad man säger. Företrädarna för Feministiskt initiativ (RIP som partibildning, tack och lov) hade absolut ingenting att klaga på och bemöttes, trots alla sina blundrar, avsevärt justare i media än Sverigedemokraterna.

Slutsats:
Visst förekommer (och har förekommit ännu mer genom historiens gång) demoniseringar av vissa grupper i världen och även i det svenska samhället. Exemplen i Amos visar dock grov brist på insikten att kritik mot olika företeelser måste få förekomma, utan att per automatik stämplas som demoniseringar. Kalla saker vid dess rätta namn. Ingen vinner på urvattning av begreppens verkliga betydelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s