Veckobrev 16/9 -07

Kupp mot Sd i Uddevalla?

Conny Emanuelsson, Sverigedemokraternas ledamot i Uddevallas kommunfullmäktige, anklagades först för att ha ”fegat ur” flyktingdebatten, sedan han avvikit en kvart innan en punkt om utökat flyktingmottagande togs upp. Det är tydligen sant att Emanuelsson avvek under mötet. Det är aldrig bra när så sker, men något som ibland måste bli en realitet för fritidspolitiker som kanske även har familj och arbete att sköta vid sidan om sitt politiska uppdrag.

Däremot tyder ingenting på att Emanuelsson ”fegade ur”, och han bestrider också detta själv. Istället kan det ha handlat om en kupp från fullmäktigepresidiets sida, eftersom de ändrade ordningen på punkterna strax efter det att Emanuelsson avvikit. Vid tidpunkten för Emanuelssons avvikande stod det utom rimliga tvivel att punkten om den ökade invandringen skulle tas upp först på nästa möte.

Emanuelsson anklagas för att ”fega ur”
Emanuelsson ger en helt annan förklaring

Al-Quaida hotar svenskar

Den muslimska terrororganisationen Al-Quaida sätter pris på Lars Vilks och Ulf Johanssons huvuden. Lars Vilks är, som alla nog vet, konstnären som nyligen ritade rondellhundar föreställande den islamske profeten Muhammed. Ulf Johansson är chefredaktör för Nerikes Allehanda, som var bland de första tidningarna att trycka teckningarna. SÄPO utreder hotbilden och vidtar troligen åtgärder för deras skydd.

Fremskrittspartiet framåt

Kommunvalet som hölls i Norge den 10 september, hade en tydlig vinnare: Moderaterna-motsvarigheten Höyre och en tydlig förlorare: Vänsterparti-motsvarigheten Socialistisk Venstre. Det invandringskritiska Fremskrittspartiet gick 1-2 procentenheter framåt till 17,6%. Förhoppningar finns att detta skall innebära att Frp kan utöka antalet kommunala ordförande från 14 till 15-20. Bäst för Frp gick det i nordnordska Nordreisa med över 49% av rösterna. I Oslo gick det däremot ett par tiondelar bakåt.

Trots att detta var Frp’s bästa kommunala valresultat någonsin, så är det inte jämförbart med relativt nyliga opinionsmätningar på riksnivå, som i flera fall placerat Frp på över 30% av väljarandelen. Ingenting tyder dock på att Frp är på tillbakagång. Valresultat för riksdag och kommun kan skilja mycket, det vet vi även från svenska förhållanden, trots att valen här sker samtidigt.

Frp måste alltså fortsatt förbereda sig på regeringsbildning efter stortingsvalet 2009 och även på möjligheten att knipa statsministerposten.

Länk till Fremskrittspartiets hemsida finns i vänstermarginalen.

SIFO ger Sverigedemokraterna 3,5%

SIFO’s septembermätning ger Sverigedemokraterna 3,5% av rösterna, vilket är en liten tillbakagång från augustimätningens 3,7%. Skillnaden mellan Sd och minsta riksdagsparti minskade trots detta från 1,6% (skillnaden mellan Sd och Kd i augusti) till 1,2% (skillnaden mellan Sd och V i september).

3,5% är det näst bästa SIFO-resultatet någonsin för Sverigedemokraterna.

Länk till SIFO’s väljarbarometer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s