Veckobrev 26/8 -07

Styrelsemöte idag och kommunfullmäktigemöte i morgon. Därav följer att det blir en kort bloggning denna vecka.

Rondellhundar

Mannen bakom bl.a. Nimis-konstverket vid Kullaberg, Lars Vilks, trampar på ömma tår och överraskar. Det startade med att Vilks tecknade några bilder av Muhammed, bl.a. där profeten framställs som rondellhund. I veckan som gick publicerade Nerikes Allehanda en av bilderna, vilket någon dag senare gav upphov till en demonstration från en 70-tal fanatiska muslimer utanför tidningens redaktion. De fick tala med chefredaktören Ulf Johansson, som vägrade backa och förklarade för demonstranterna att man måste kunna göra satir av allting, även deras religion. Jag trodde ärligt talat inte att det fanns såpass rakryggade och modiga människor inom dagens svenska journalistkår.

Vilks blev även uppringd av reportern Ingmarie Froman, som undrade om han även kunde rita en gris föreställande en jude. Vilks gjorde som han blev tillsagd och publicerade bilden på sin sajt. Här menar jag att Vilks gjorde minst 2 fel.

1. Han övergick från eget kreativt skapande till att utföra ett beställningsjobb.

2. Vilks (och definitivt Froman) övergick från satir till förolämpning. Ingen människa vill bli jämförd med en gris, eller få sin grupptillhörighet stämplad med ”gris”. Grisjämförelse är en mycket allmän och en mycket grov förolämpning, och kan inte jämföras med att muslimer känner sig trampade på tårna av att Muhammed ritas av överhuvudtaget. Vilks tecknade inte Muhammed som gris. Hade han gjort det hade han förmodligen inte levt idag.

Relaterade länkar

Lars Vilks blogg
Den muslimska demonstrationen i Örebro
Ingemarie Fromans ”beställning” av grov förolämpning av judar

Attack mot Ung Vänster i Farsta!

Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster arrangerade på lördagskvällen den 25 augusti en koncert i Farsta, i södra delen av Stockholm. 15-20 maskerade män stormade plötsligt in och angrep koncertdeltagarna med bl.a. glasflaskor och andra tillhyggen. 4 personer skadades och fick föras till sjukhus.

Jag skriver om detta eftersom jag tycker det är på sin plats att visa neutralitet inför det politiska våldet och inte enbart skriva när det är sverigedemokrater som drabbas. Det ökande politiska våldet, där Sverigedemokraterna just nu är i särklass värst drabbade (yttrat av SÄPO efter attacken mot SDU-ordförande Martin Kinnunens flickvän), är ett problem för ALLA politiskt engagerade, oavsett parti. Det kan som vi ser här, drabba vilka politiska partier som helst, inte bara oss i Sd.

Det politiska våldet skall bekämpas med de resurser som krävs, enligt principen kosta vad det kosta vill. Stora som små partier ska skyddas lika. Det politiska våldet skall förbehållslöst fördömas och de skyldiga gripas och straffas – hårt! Misslyckas samhället med denna uppgift så dör demokratin, snabbt eller långsamt.

Händelsen enligt SvD

Annonser

5 responses to “Veckobrev 26/8 -07

  1. Ung Vänsters aktivister samarbetar med vänsterextremister, de bjuder in kommunister att spela på sina konserter trots att dem vet att dessa artister spelar på AFA:s demonstrationer. Ung Vänster kan dra åt helvete, de förtjänar attacken.

  2. Du viftar bort parallellen mellan Hundmuhammed och Judesuggan lite väl lättvindigt. Vilka belägg finns för att Hunden skulle vara satir? Vilks gillar att testa gränserna, och hundar ses som på gränsen till orena nere i Arabien. Vilks kom säkert ihåg ståhejet kring kungens hund Omar för många år sen.

  3. Bra skrivit, Patrik. Håller med dig om vikten med att att fördöma alla typer av politiskt våld.Brutala påhopp bara för din politiska hemvinst är fel.

  4. Bra och hederligt skrivet, patrik. Morgoths (o)demokratiska sinnelag visar sig dock �nnu en g�ng…

  5. Morgoth:Det är 2 skilda diskussioner. Antingen är man motståndare till lagvidrigt politiskt våld hela vägen, eller så är man det inte alls, inte ens om man själv skulle drabbas.Tommy:Det ligger iofs mycket subjektivt i vad som ska anses förolämpande och inte, men jag vidhåller att jämförelse med gris är en allmän förolämpning och att Vilks/Froman blandade äpplen med päron när ”judesuggan” ritades. Jag tvivlar på att muslimer blivit mindre förolämpade om Muhammed tecknats som något djur med mer neutral laddning, eller som något överhuvudtaget.Rosenberg och Walle, tack även för era synpunkter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s